Barnet

Barnet

Barnets totale lengde er nå ca. 50 cm, og det veier ca. 3,2 kg i starten av uken og ca. 3,37 kg i slutten.

Barnet omgis nå av ca. 1 liter fostervann. Fostervannet skiftes ut kontinuerlig. Selv om barnet har det litt trangt der inne, skal du kjenne bevegelse og liv i magen hver dag. Hvis ikke er det veldig viktig å kontakte helsevesenet umiddelbart. Stol på magefølelsen.

Pregnancy Week 39 Baby beige
Mamma

Mamma

Kroppen gjør seg klar til å føde igjen. Nå kan du nok føle deg tung og trøtt. Det er vanlig med kraftige kynnere når man har født flere barn tidligere. Iblant kan de være så kraftige at det er vanskelig å avgjøre om fødselen faktisk er i gang, eller om det er falsk alarm. Kanskje går humøret veldig opp og ned. Nå må den babyen se å komme seg ut! Du går kanskje ikke opp i vekt lenger, og noen går til og med ned de siste ukene før fødselen. Hvis du er engstelig for noe, er det viktig at du tar det opp med jordmor.

Dersom dine tidligere fødsler har vært raske, er det sannsynlig at denne også blir det, men kroppen din og barnet tar seg den tiden de trenger. Hvis du lever i et parforhold, er det viktig at partneren din er inneforstått med dine tanker og ønsker for fødselen, slik at han/hun kan være en så god støtte for deg som mulig. Det er vanlig at søvnen blir forstyrret, så sørg for å hvile så ofte du kan.

Den første delen av fødselen, den såkalte latensfasen, er du sannsynligvis hjemme. Skru gjerne ned belysningen og gjør det koselig. Da hjelper du kroppen med å aktivere det parasympatiske nervesystemet, vårt såkalte «fred og ro»-system. Det gjør kroppen best mulig rustet til å føde barn. Jo roligere og tryggere du klarer å være, desto mer frigjøres av hormonet oksytocin. Det er dette hormonet som gjør at du får kraftige og effektive veer.

For å øke sjansen for en god start på ammingen anbefales det at du har barnet hud mot hud de første to timene etter fødselen – og gjerne så mye som mulig de første døgnene. Da frigjøres mer av hormonet oksytocin, som er hormonet som kroppen trenger for å slippe ut melk. Hudkontakt mellom deg og barnet har også mange andre fordeler: Det bidrar til tilknytningen, kroppstemperaturen, er positivt for barnets vektøkning og er en fin måte for dere å bli kjent med hverandre på.

Nøl ikke med å søke hjelp om du får problemer med ammingen. Det er mye god hjelp å få på helsestasjonen og andre instanser – hvor du skal henvende deg, kommer litt an på hvor du bor.

Og bruk gjerne ammehjelpen.no, hvor du finner god nettbasert hjelp. Det er et nettsted som anbefales av helsepersonell.

Pregnancy week 39 mom beige
Partner

Partner

"Hvordan skal jeg kunne knytte bånd til barnet når jeg ikke ammer?" Dette er et ganske så vanlig spørsmål hos vordende pappaer/medmammaer. Et tips er å ha mye hudkontakt med barnet (bortsett fra de første timene etter fødselen, da barnet har behov for å være så mye som mulig hos moren for å fremme ammingen). Pass for eksempel på å være sammen med barnet når det nettopp har fått mat.

Les mer om andre trimestere: