Barnet
Barnet er nå ca. 42 cm langt fra hodet til føttene og veier ca. 2,18 kilo i starten av uken og ca. 2,35 kilo i slutten.
Nå kan barnets eget immunforsvar bekjempe lette infeksjoner.
Plassen i livmoren minsker for hver dag, og barnets bevegelser blir større og langsommere. En del barn legger seg til rette rundt denne tiden. Mange legger seg med hodet ned i bekkeninngangen, mens ca. 3-4 % av alle barn legger seg med stumpen eller bena nedover i bekkenet (seteleie/fotleie). Man kan da forsøke å få barnet til å snu seg riktig vei, med en såkalt ytre vending.
Mamma
Blodvolumet ditt har nå økt med omtrent en liter, og dette volumet vil holde seg konstant frem til fødselen. Du kan oppleve at væske samler seg i kroppen, og du legger kanskje merke til det ved at hendene og føttene hovner opp – kanskje passer ikke ringene dine lenger?
Svangerskapsforgiftning Hvis du får en plutselig økning i hevelse, skal du kontakte din jordmor eller lege for en vurdering. Økt hevelse, ofte i kombinasjon med hodepine, kan være de første tegnene på svangerskapsforgiftning.
Fosterbevegelser Barnet ditt har sin helt egen døgnrytme, og når barnet sover, er det stille i livmoren. Barnet sover flere ganger i løpet av et døgn. De fleste barn er aktive om kvelden og tidlig om morgenen, men det kan variere fra barn til barn hvor mye og hvor kraftige sparkene er. Mange opplever at det er enklere å kjenne barnet bevege seg når de ligger på siden og hviler.
Hvis du er bekymret for at barnet ditt beveger seg mindre enn vanlig, skal du kontakte fødeavdelingen direkte – dag som natt. Ikke nøl med å ta kontakt hvis du føler deg urolig.
Hvis du venter tvillinger Tips fra vår tvillingpanel – er det mulig å få barna synkronisert på samme mat- og sovetider?
Det er absolutt mulig!
- Når barna er nyfødte - når den første våkner og er sulten - mate den andre mens den fortsatt sover.
- Når barna blir eldre - tilby alltid begge barna mat samtidig og la dem gjerne ha en hyggelig stund rundt måltidet sammen. Det er veldig sosialt berikende å være tvilling.
- Når det gjelder søvn, så er tipset å alltid legge dem samtidig, uavhengig av om de våkner til forskjellige tider.
Har barna blitt tatt vare på de første ukene på nyfødtintensiven, er de allerede vant med synkroniserte mat- og sovetider.