Barnet
Barnet er nå ca. 45 cm langt fra hodet til føttene og veier ca. 2,59 kilo i starten av uken og ca. 2,76 kilo i slutten.
Barnet lagrer nå fett til livet utenfor livmoren. Fosterbevegelsene kan endre karakter til å bli mer som knuffing. Du vil kanskje se en albue eller en hæl bulende ut av magen ‒ ja, man kan til og med komme til å se en hel fot!
Selv om barnet nå har mindre plass, skal du kjenne fosterbevegelser hver dag. Bevegelsene blir kanskje annerledes, men ikke mindre hyppige av den grunn. Det kan være lurt å lære seg barnets bevegelsesmønster – det gjør det lettere å registrere endringer. Stol på magefølelsen! Hvis det er noe som virker feil, er det bare å kontakte helsevesenet med en gang.
Mamma
Barnet ditt har sannsynligvis festet seg nede i bekkenet nå, eller så er hodet fortsatt bevegelig. Dette sjekker jordmoren din ved hvert besøk mot slutten av graviditeten. Noen barn fester seg ikke helt før riene begynner, eller før vannet går.
Om barnet ditt ligger med rumpa ned, i såkalt seteleie, kan du få tilbud om å prøve et vendingforsøk på sykehuset. Hensikten med vendingforsøket er å få barnet til å snu seg slik at det ligger med hodet nedover, noe som, avhengig av ditt bekken og hvordan barnets hode er formet, kan gjøre det lettere å føde. Det går ofte bra å føde et barn som er i seteleie, men det er mer krevende for barnet å bli født med rumpa først, og derfor kan det bli nødvendig å ta en beslutning om å avbryte for et keisersnitt.
Ytre vending Hvis du takker ja til vendingforsøket, gjøres dette på sykehuset. Først får du et legemiddel som skal hjelpe livmoren, som jo er en muskel, til å slappe av. Deretter utfører en fødselslege vendingen ved å klemme på magen for å prøve å hjelpe barnet til å gjøre en forlengs salto.
Det er helt frivillig om du vil gjøre et vendingforsøk eller ikke. Ved omtrent 50 % av alle vendingforsøk lykkes man i å få barnet til å snu seg til hodeleie.
Hvis det ikke går an å få barnet til å snu seg, må du ta stilling til om du ønsker å føde i seteleie, da trenger visse kriterier å være oppfylt, bekkenmålene dine sjekkes med røntgen og barnets vekt anslås ved en vekstultralyd.
Vaginal setefødsel kan være mulig Er bekkenmålene tilstrekkelig romslige og om barnet ikke veier for mye, kombinert med at du er motivert for å føde vaginalt, kan det planlegges for en vaginal setefødsel. Du vil få utførlig informasjon om dette på sykehuset ditt, og du kan også spørre jordmoren eller legen din slik at du får mer kunnskap og kan ta et informert valg.
Er ikke kriteriene oppfylt, eller du ikke føler for å føde vaginalt, planlegges det i stedet for et keisersnitt.
Vanskelig å sove? Du kan ha vansker med å sove og behov for å snu deg ofte. Kanskje drømmer du sterke, tydelige drømmer. Det er mye som skal bearbeides i forbindelse med fødselen og den nye familien. Fortsett å hvile så ofte du kan, de siste ukene kan føles ekstra tunge og trege.
Praktiske forberedelser Det kan føles godt å forberede seg til ankomsten av enda et familiemedlem ved å fylle fryseren med mat. Å allerede nå be venner og familie om å ta med mat når de kommer på første babybesøk, så slipper du/dere både å ha flere barn, en nyfødt og agere cateringfirma på en og samme gang.
Det er ofte lurt å senke kravene de første ukene med en nyfødt, spesielt når det allerede finnes flere barn i familien. De blir ofte litt ekstra turbulent når et nytt familiemedlem kommer, og alle relasjonene skal forhandles på nytt. Noen ganger er det ikke alltid barnet som er nærmest i alder som reagerer sterkest, men det kan være den eldste. Gi det tid, alle vil til slutt finne sin plass i det nye!
Hvis du venter tvillinger Nå er det snart tid for å møte barna! På dette stadiet har du sikkert god oversikt over hvem av barna som sparker hvor og når, og du kan kanskje allerede nå kjenne forskjell på deres personligheter. Selv eneggede tvillinger har ulike personligheter, selv om de deler DNA.
Partner
Nå er det vanlig å treffe jordmor eller lege oftere for å kontrollere at både mor og barn har det bra. Det er viktig at du er involvert i disse beslutningene, slik at du kan være partnerens talerør under fødselen. Det er tross alt gjerne du som kjenner henne best.
Om dere vil sende fødselsbrev til fødeavdelingen, er tiden inne til å utforme det. Det å skrive fødselsbrevet sammen, kan være en god måte å få i gang dialogen rundt hva dere tenker rundt fødselen, for eksempel om det er en spesiell fødestilling eller en spesiell type smertelindring den vordende mammaen foretrekker.
Pass også på å ta bilder av den store og fine magen, for snart er den en saga blott.