Trimester 2

Hver graviditet er delt inn i 4 trimestere. 3 av dem skjer med barnet inne i livmoren og den fjerde i ukene etter fødselen. Lær mer om svangerskapet og postpartum her.

(Fra uke 14 til uke 27+6)

Andre trimester er fra første dagen i graviditetsuke 14 til den siste i graviditetsuke 27.

Fra graviditetsuke 14 utskilles hormonen relaxin, som påvirker leddene i bekkenet vårt og gjør dem mer bevegelige - og dette kan være vondt for noen kvinner. Fra uke 16 kan du også oppleve at livmoren trekker seg sammen og blir anspent, dette kalles for Braxton hicks-sammentrekninger og er en måte for livmoren å trene seg opp før fødselen.

Rundt uke 20 kjenner du vanligvis også de første bevegelsene, noe som kan være en milepæl for mange. Det er imidlertid noen kvinner som fortsetter å slite med kvalme og tretthet, noe som også er normalt. Andre symptomer som kan dukke opp i andre trimester er ryggsmerter, leggkramper og sammentrekninger.

I løpet av andre trimester går fosteret gjennom en vekstfase. Nå vokser fosteret fremfor alt i lengde og begynner å ha samme proporsjoner som en nyfødt. I siste del av andre trimester legger fosteret på seg mer subkutant fett og fra uke 22 av svangerskapet kalles fosteret et barn.

Mange kvinner, men langt fra alle, opplever at andre trimester er det mest behagelige. De første og mest uttalte symptomene som kvalme og tretthet kan ha gitt seg og du føler deg ganske bra. På dette tidspunktet har vi ofte tatt en ultralyd og sett at det faktisk er noen der inne. Følelsen av at du faktisk er gravid og er i ferd med å bli forelder begynner å synke inn.