FAQ

Vanlige spørsmål

Det viser seg at jeg ikke hadde opprettet konto i appen, og nå har jeg mistet alt av informasjon. Hva kan jeg gjøre?

Har du kanskje byttet telefon? Det er som regel det vanligste scenarioet for dette – at man trodde man hadde en konto på den gamle telefonen. Når man så bytter telefon, er appen helt tom. Hvis du fremdeles har din gamle telefon, er det bare å gå inn på den igjen og opprette en konto under Innstillinger > Registrer deg. Da flyttes alt av informasjon over på kontoen og lagres på den istedenfor bare på telefonen din. Dersom dette ikke stemmer for deg, har du forhåpentligvis tatt en sikkerhetskopi på datamaskinen med den gamle telefonen (i iTunes hvis du har iPhone, eller i Google Play om du har Android). I så fall kan du laste ned sikkerhetskopien, og så får du forhåpentligvis også med appen. Deretter anbefaler vi deg å opprette en konto under Innstillinger > Opprett konto.

Jeg har trykket for å tilbakestille passordet, men får ikke noen e-post. Hvorfor?

Iblant havner e-posten for tilbakestilling av passordet i søppelposten. Prøv gjerne å tilbakestille passordet en gang til, og se etter i søppelpostmappen.

Hvorfor kan jeg ikke dele kontoen min?

Det kan være tre ulike grunner til at du ikke får delt kontoen din. For det første må begge ha en konto i appen for at du skal kunne dele kontoen din. Dersom den du vil dele med, ikke har en konto, kan det være grunnen til at du ikke får det til. I så fall må du få den andre personen til å opprette en konto, og så prøver du på nytt. Den andre mulige grunnen kan være at du allerede deler kontoen din med noen. Du kan bare dele kontoen med én person, så hvis du allerede deler med noen, er det grunnen til at du ikke får delt kontoen med den andre personen. Den tredje mulige grunnen, som har vært et problem for mange Android-brukere (hvis du eller den andre personen har en Android-enhet), er at man må gjøre en innstilling på telefonen for å «akseptere deling». Så for noen brukere kommer feilmeldingen fra telefonen – ikke fra oss. Du kan akseptere delingen ved å endre denne innstillingen på telefonen. Dersom ingen av disse årsakene stemmer for deg, eller hvis du fremdeles ikke skulle få det til å fungere, ber vi deg kontakt vår kundestøtte, så hjelper de deg videre!

Hvordan endrer jeg språk i appen?

Det er dessverre ikke mulig å endre språk innenfor hvert enkelt land. Skulle du for eksempel trenge å ha appen på engelsk, kan du bruke vår internasjonale versjon av appen. Men dersom du eksempelvis er fransktalende og bor i Norge, vil den eneste måten å bytte språk på være å bytte land i appen. Dette innebærer dog at tilbud og informasjon om besøk på helsestasjonen kan være feil, ettersom dette er tilpasset for hvert enkelt land. Men så lenge du er bevisst på det, så er appen oppbygd likt, og det som skjer med kroppen og barnet, er selvsagt identisk.

Hvordan kan jeg legge til en tvillinggraviditet i appen?

Ettersom det er en så liten andel av alle fødsler som er tvillingfødsler, har vi dessverre ikke kunnet bruke ressurser på å tilpasse appen fullt ut for tvillinggraviditeter. Det betyr ikke at vi ikke synes det er viktig, og vi vet at interessen for dette er stor for dere som venter tvillinger (eller flere). Dette er noe vi tar med oss i den videre utviklingen av appen!

Hvordan sletter jeg en gammel avsluttet graviditet i appen?

Det kan være litt plundrete å gjøre dette manuelt, men under finner du en veiledning som forhåpentligvis viser deg de ulike trinnene så tydelig som mulig. Ser du den avbrutte graviditeten ligge der som en tidligere graviditet hvis du går inn under Innstillinger > Min graviditet? Gjør den det, kan du først avslutte din nåværende graviditet, gjenaktivere den avsluttede graviditeten, og så slette den. Du har to alternativer når du velger «Spontanabort / Avbrutt graviditet»: enten å avslutte den (hvilket innebærer at informasjonen blir liggende) eller å slette den (hvilket innebærer at all informasjon og hele graviditeten slettes). Slik går du frem: 1. Gå inn under Innstillinger > Min graviditet. 2. Avslutt din aktive graviditet (her er det viktig at du trykker på «Avslutt graviditet»). 3. Når du har trykket på «Avslutt graviditet» på den aktive graviditeten, vil du kunne aktivere den gamle graviditeten igjen. 4. Velg å aktivere den gamle graviditeten igjen. 5. Når du har aktivert den, kan du velge «Spontanabort / Avbrutt graviditet», bare at denne gangen trykker du på «Slett graviditeten». 6. Nå vil den gamle graviditeten være slettet. 7. Dette fører samtidig til at den nåværende graviditeten aktiveres igjen.

Jeg har fått en ny beregnet termindato, hvordan endrer jeg det i appen?

Hvis du har fått en ny beregnet termindato, kan du endre den under Innstillinger > Min graviditet > Beregnet termin.

Hvordan endrer jeg dato for min første dag av siste mens?

Hvis du vil endre datoen for første dag av siste mens, kan du gjøre det under Innstillinger > Min graviditet > Beregnet termin.

Hvordan legger jeg til en gammel graviditet i appen?

Ettersom datoen for beregnet termindato allerede vil være passert for en gammel graviditet, må du da først endre datoen i telefonens innstillinger. Hvis for eksempel termindato for denne gamle graviditeten var 05.09.2018, må du endre datoen på telefonen til 04.09.2018. Når du har gjort det, går du tilbake til appen og oppretter en graviditet med termindatoen 05.09.2018. Under Innstillinger > Min graviditet velger du «Oppgi fødselsdato». Da vil graviditeten oppsummeres og et barn bli opprettet. Hvis du vil legge til en annen graviditet, gjentar du steget over. Når du har lagt til den gamle graviditeten, kan du gå tilbake til telefonens innstillinger og oppdatere til dagens dato igjen.

Hvorfor angis svangerskapsuker på ulike måter?

Hvilken uke i graviditeten du befinner deg i, kan angis på to forskjellige måter, noe som først og fremst kommer an på hvor i verden du bor. Hvis du har vært gravid i 6 uker og 5 dager, sier man enten at man er gravid i uke 7, eller så sier man bare uke 6 (+ 5 dager). Uansett hvordan svangerskapsuken + dager vises, har du kommet like langt i graviditeten. Under Innstillinger > Land > Ukevisning kan du selv velge hvordan graviditeten skal vises.

Hvilken uke er jeg i?

Det finnes to metoder for å finne ut hvilken svangerskapsuke du befinner deg i: den "medisinske" og den "folkelige". I den medisinske verden beskrives graviditeten etter antallet fullbyrdede uker og dager, mens man på folkemunne ofte beskriver den i uker. Ifølge den medisinske metoden er du i uke 9+3 dersom det er gått 9 fullbyrdede uker og 3 dager fra du ble gravid. Ifølge den folkelige metoden er du i graviditetsuke 10 etter 9 fullgåtte uker og 3 dager, dvs. at du er i den 10. uken av graviditeten. Denne appen viser begge utregningsmetodene.

Hvor finner jeg PDF-knappen for å eksportere dagboken?

På iOS: PDF-knappen ligger under Dagbok/Bilder i den nederste menyen > Dagbok. Ved siden av knappen «Nytt innlegg» finner du også «PDF». På Android: Etter den siste oppdateringen har PDF-knappen vært litt mer skjult. Vi arbeider med å endre dette! Du finner PDF-knappen ved å trykke på Filter, velge Dagbokinnlegg og så trykke på Filter igjen for å «vise mindre». PDF-knappen ligger «skjult» under der.

Hvordan aktiverer jeg barnedelen i appen?

Barnedelen aktiveres automatisk når du oppsummerer graviditeten, hvorpå et barn blir opprettet. Barnedelen blir også aktivert hvis du legger inn et barn i appen manuelt (et barn som ikke opprettes etter oppsummering av en graviditet).

Hvordan endrer jeg navn på barnet i appen?

Du kan endre navn på barnet i appen ved å gå til Innstillinger > Min familie. Så trykker du på barnet > Navn.

Hvordan sletter jeg et barn i appen?

Hvis du vil fjerne et barn fra appen, går du til Innstillinger > Min familie. Så trykker du på det barnet du vil slette. På iOS gjør du det med papirkurvikonet øverst til høyre, mens på Android er sletteknappen nederst.

Hvordan beregnes terminen min?

Avhengig av hvor i verden du bor, så regnes svangerskapslengden litt forskjellig. Noen begynner for eksempel å regne graviditeten fra uke 0+1 og angir 40+0 som termin, mens andre angir første dagen av graviditeten som 0+0 og BF 39+6. Vi forsøker alltid å tilpasse innstillingene slik at det blir riktig for deg som bruker, men iblant finnes det lokale avvik for hvordan dette regnes. Da kan du selv oppdatere svangerskapslengden slik at det blir riktig for deg. Det gjør du under Innstillinger > Gravid > Svangerskapslengde.

Svangerskapsmåned og kalendermåned

Folk flest omtaler gjerne graviditeten i måneder. Hvis du som gravid blir spurt om hvilken måned du er i, er det ofte kalendermåneden det spørres om. Kalendermåned er et omtrentlig begrep som gir en god indikasjon på hvor i graviditeten du befinner deg. Siden en kalendermåned kan bestå av 28, 30 eller 31 dager (ikke medregnet skuddår), kan beregningen variere litt. I denne appen har vi generalisert litt, og vi tar utgangspunkt i at en kalendermåned består av 30 dager. Den første kalendermåneden påbegynnes når du blir gravid, hvilket du først blir i uke 2+0. En graviditet består av omtrent ni kalendermåneder. En svangerskapsmåned er et mer nøyaktig begrep som ofte brukes av helsepersonell. En svangerskapsmåned består alltid av 28 dager og påbegynnes i uke 0+0. En graviditet består således av omtrent ni kalendermåneder, men alltid av ti svangerskapsmåneder.

Trimestere

En graviditet inndeles i trimestere, og det er lokale forskjeller på hvordan trimester-ukene regnes. Vi regner slik at første trimester strekker seg fra uke 1(0+0) til utgangen av uke 14 (13+6). Andre trimester begynner i uke 15 (14+0) og varer til utgangen av uke 28 (27+6). Tredje trimester går fra starten av uke 29 (28+0) til fødselen. Vi baserer appens trimester-inndeling på den svenske kildelitteraturen "Obstetrik" som gis ut av Studentlitteratur. Det er denne boken som blant annet benyttes i den svenske jordmorutdannelsen.

Hvordan fjerner jeg registrerte veer fra oversikten over veer?

For å fjerne registrerte veer fra oversikten over veer er det bare å sveipe med fingeren mot venstre på den veen du vil fjerne. Da får du opp alternativet «Slett».

Hvordan endrer jeg enhet for lengde og vekt i vektkurven?

Hvis du vil endre enhet for lengde- og vektkurven, kan du gjøre det under Innstillinger > Land > Enhet for lengde/vekt.

Lengde og vekt

I starten av graviditeten måles barnets lengde fra hode til stump, såkalt CRL som står for "Crown Rump Length". Deretter går vi over til å måle barnets hodeomkrets, BPD (biparietaldiameter) og FL (lengden på lårbeinet) for å følge med på fostrets vekst og anslå barnets totale lengde. Først i uke 24+0 begynner ultralydklinikkene og jordmor å interessere seg for og måle barnets vekt. Vekt- og lengdeverdiene som vi opererer med, er anslag basert på normal vekst. Frem til uke 20+0 sies det at alle foster utvikles omtrent likt når det gjelder vekt og lengde. Etter uke 20+0 begynner de genetiske forutsetningene å spille inn, hvilket innebærer at noen barn blir lange, noen korte, noen smale og noen runde.

Hvordan sletter jeg kontoen min?

Har du opprettet en konto i appen og vil slette den, går du til Innstillinger > Min profil > Slett konto. Da vil du få tilsendt en lenke på e-post som hjelper deg å slette kontoen (iblant havner denne e-posten i søppelposten). Hvis du ikke har opprettet konto i appen, trenger du bare å slette appen, ettersom alt av innhold da ligger lagret lokalt på telefonen din. Så ved å slette appen sletter du også alt av innhold. Merk at du mister alt av informasjon hvis du sletter kontoen. Denne informasjonen kan ikke gjenopprettes.

Hvem har skrevet artiklene/tekstene i appen deres?

Alle våre medisinske tekster er skrevet av jordmødre, leger og andre spesialister.

Hvordan slutter jeg å dele kontoen?

For å slutte å dele kontoen går du til Innstillinger > Del konto > Koble fra og bekreft.

Hvordan ser jeg hvilken uke jeg er i på en spesifikk dato?

Vårt kalenderverktøy kan hjelpe deg å planlegge og holde orden på graviditetens fremdrift ved å vise hvilken uke du er i på en spesifikk dato. Det er bare å klikke på datoen du ønsker å se informasjon for.

Jeg klikket ved et uhell på Gjenopprett kjøp, hva innebærer det?

Gjenoppretting av kjøp innebærer at dersom du har kjøp i appen så vil du få tilgang til dem når for eksempel du bytter telefon. Ingen nye kjøp blir gjort.

Hvorfor kan jeg ikke endre datoen for min første vektoppføring?

Appen vil alltid be om at den første oppføringen skal være vekten før graviditeten starter for å kunne lage vektgrafen. Derfor kan du ikke endre denne spesifikke datoen. Legg gjerne til samme vekt to ganger, hvis du ikke husker vekten for nettopp den datoen.

Hvordan legger jeg til en tosifret babyhøyde?

Du kan skrolle på tallet til venstre så du kommer ned til riktig lengde. Den venstre kolonnen er centimeter og den høyre er millimeter.

Jeg har registrert meg hos Mumfulness, men videoene er fortsatt låst.

Hvis du fortsatt ser betalingsmuren etter at du har registrert deg på Mumfulness-programmet kan du klikke på knappen "Gjenopprett kjøp" under alternativene for abonnementer. Dette oppdaterer kjøpene du har gjort i appen og låser opp alle videoene.

Om appen

Preglife er utviklet av Babygruppen Online i samråd med våre samarbeidspartnere Mama Mia og Danderyds sykehus m.fl. Alt innhold er faktagransket av Babygruppens virksomhetssjef Åsa Holstein (autorisert jordmor). Initiativtaker til appen er Tobias Meschke.

Referanselitteratur

GRAVIDITET: Standardkurva för intrauterin tillväxt. Marsal et al, 1993 Mammapraktikan. Söderberg, L. B. Wahlströms 1999. Lärobok för barnmorskor. Faxelid, E., m.fl. Studentlitteratur 2001. Myles Textbook for Midwives. Fraser, D. og Cooper, M. Churchill Livingstone 2003. Obstetrik. Hagberg, H., m.fl. Studentlitteratur 2008. Neonatalogi. Lagercrantz, H., m.fl. Studentlitteratur 2008. Langman´s Medical Embryology. Lippinicott, Williams and Wilkins 2012. KOSTHOLD: Matportalen.no BABY: Stora boken om barn, Att vänta & föda - barnets första sex år, Lena Lidbeck, Kristina Hofsten & Mia Coull, Nordstedts 2016, 8:e reviderade upplagan, 1:a upplagan (1995). Små barn kan! Om barns utveckling & lärande 0-5 år, Jorunn Hanssson, Ica bokförlag 2009. Tio Steg i Barnets Mentala Utveckling, Van De Rijt & Plooij, Atwerpen, Kosmos-Z&K Uitgevers, 2:a utgåvan, 1:a upplagan (2006).