Trimester 1

Hver graviditet er delt inn i 4 trimestere. 3 av dem skjer med barnet inne i livmoren og den fjerde i ukene etter fødselen. Lær mer om svangerskapet og postpartum her.

(Fra uke 0 til uke 13+6)

Første trimester starter den første dagen av din siste menstruasjon (eller når du får en positiv graviditetstest og du vet at du er gravid), og strekker seg til slutten av graviditetsuke 13.

Under første trimester skjer celledeling i et rasende tempo, barnets første strukturer og organer utvikles og hjertet begynner å slå. Fra graviditetsuke 10 kalles embryoet for foster og mot slutten av 1. trimester er i prinsippet alle organer dannet. De må bli ferdig utviklet og vokse seg enda større, men det er ganske fantastisk å tenke på at slike ting allerede er på plass.

Kroppen din vil gjennomgå flere endringer og tilpasse seg en graviditet. Mer blod dannes, sirkulasjonen øker, brystene hovner opp og hormonnivået endres. Det er vanlig at disse endringene gir opphav til såkalte graviditetssymptomer. Typiske tegn og symptomer på at du venter barn i løpet av første trimester kan være anspente bryster, tretthet, kvalme og humørsvingninger. Når kroppen først har gjort alle disse justeringene og blitt vant til det, er det ikke uvanlig at visse symptomer forsvinner helt eller kommer og går.

Under første trimester registrerer du deg på jordmormottaket og treffer den jordmor som skal følge deg under graviditeten. Sammen legger dere en plan for hvilke besøk du skal ha, hvilke prøver du skal ta og hvilken type fosterdiagnostikk du ønsker å gjøre.