newborn-photographer-verlillian (33)

Betydningen av oksytocin under amming

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Etter fødselen har også oksytocin noe å si. Det er nemlig også et viktig hormon når det kommer til amming. Ved amming er hormonets store oppgave å hjelpe melken til å komme fram når barnet begynner å suge. Dette gjør hormonet ved å trekke sammen myoepitelcellene, som er cellene i brystene, når barnet suger.

Melkeforsterker

Når oksytocin blir frigjort under amming lager kroppen også mer av det melkebindende hormonet prolaktin. Prolaktin er også et hormon som dannes oftere i løpet av natten. Det kan hjelpe og være lurt å minne seg selv på dette når babyen våkner sulten om natten, ettersom det faktisk forsterker melkeproduksjonen.

Fordeler for mor

Som nevnt tidligere, så er stimulering av en kvinnes bryster en effektiv måte å frigjøre oksytocin på. Dette gjelder også under amming. Under frigjøringen av hormonet blir kvinnen påvirket på flere andre måte enn en mer uanstrengt produksjon og utvinning av melken. Hun for eksempel oppleve en følelse av økt ro og ende opp med å bli så sliten at hun vil anstrenge seg for å holde øynene åpne. Oksytocinet vil også gjøre henne mer sensitiv for lyder og forstyrrelser, noe som hjelper henne å våkne om natten dersom barnet begynner å gråte. De første ukene etter fødsel vil den økende frigjøringen av oksytocin under amming i hovedsak hjelpe livmoren til å trekke seg sammen igjen. Dette forklarer hvorfor nybakte mødre opplever smerter i livmoren når de ammer. Om smerten er uutholdelig, så kan en varmepute, TENS-enhet eller reseptfrie legemidler brukes som smertelindring.

Om du har bestemt deg for ikke å amme barnet ditt, kan kontakt med hud-til-hud under mating være hjelpsomt for både barnet og helsen din takket være frigjøring av oksytocin i hos dere begge.

Finn mer informasjon om oksytocin i ‘Artikler & verktøy’ under kategorien ‘Graviditet’.

Kilder:

  • Myles, M.F., Marshall, J.E. & Raynor, M.D. (red.) (2014). Myles textbook for midwives. (16th edition). Edinburgh: Elsevier.