Trimester 3

Hver graviditet er delt inn i 4 trimestere. 3 av dem skjer med barnet inne i livmoren og den fjerde i ukene etter fødselen. Lær mer om svangerskapet og postpartum her.

(Fra uke 28 til fødsel)

Tredje trimester foregår fra første dagen i graviditetsuke 28 til barnets fødsel.

Nå er det meste i barnets utvikling der det skal, og det som skjer nå er hovedsakelig at barnet skal vokse og gå opp i vekt. Om barnet skulle føldes nå skulle det ha gode sjanser til å overleve utenfor livmoren, men trenger mest sannsynlig pleie og hjelp med mating og pusting. Et barn som fødes før 37 graviditetsuker er prematurt eller for tidlig født. Selv om barnet skulle overleve om hen ble født nå så er hver dag og uke som barnet blir der inne i livmoren bra for barnets utvikling av lunger, kognitive funksjoner og modning. Utviklingstempoet går mye raskere i livmoren enn utenfor, så dagene i livmoren er viktige for barnet. Det kan være fint å ha i bakhodet når graviditeten føles uendelig lang.

Under tredje trimester opplever mange at graviditetssymptomene som tidligere har gått over kommer tilbake igjen, og noen symptomer blir enda tydligere. Mange opplever at de blir trettere, kvalme og sliter med å sove. Det kan være en slitsom del av graviditeten – men snart får du treffe barnet ditt.

Det er viktig at du kjenner barnets bevegelser regelmessig. Under tredje trimester er det fint å ha identifisert et slags mønster hvor du kan gjenkjenne hvordan barnet ditt beveger seg. Barnets bevegelser skal ikke avta ved slutten av svangerskapet, men de kan endre karakter når babyen får mindre plass til å bevege seg.

Tredje trimester er også en forberedelsestid for mange, forberedelse til både fødsel og foreldreskap. Det finnes mange gode kurs og utdanninger rettet mot vordende foreldre. Praktiske forberedelser kan være fine å krysse av, men de kan også fungere som en mental forberedelse til det som kommer. Å visualisere og lage målbilder er en strategi som mange vordende foreldre synes er en god måte å forstå det som er i ferd med å skje.