Barnet
Barnet er ca. 26 cm langt fra hodet til føttene og veier ca. 370 gram i starten av uken og ca. 450 gram i slutten.
Barnet veksler mellom å være våkent og sove, og har allerede en egen døgnrytme. Når du hviler, er barnet kanskje på sitt mest aktive, mens det vugges i søvn når du er i gang. Den delen av hjernen som produserer hjerneceller er i kraftig utvikling i denne perioden.
Mamma
Graviditetshormoner kan få tannkjøttet ditt til å hovne opp, så husk å pusse tennene grundig. Også huden kan bli påvirket av de høye mengdene med graviditetshormoner, og fregner, fødselsmerker og brystvorter kan bli mørkere og mer fremtredende. Det er ofte lurt å unngå sterk sol ettersom huden er litt ekstra følsom. Kanskje du opplevde at huden din ble påvirket av solen sist du var gravid, eller kanskje det er nytt for denne gangen.
Sexlyst Sexlyst er veldig individuelt og kan variere fra en graviditet til en annen – men noen kan oppleve at den forsterkes i løpet av den andre halvdelen av graviditeten. Det kan være deilig sensuelt å være gravid med alle de endringene kroppen går gjennom.
Kanskje det er helt umulig å få tid og plass med andre barn i nærheten, eller kanskje det er en eventuell partner som holder tilbake av frykt for å skade eller forstyrre barnet i livmoren? Penetrerende sex verken skader eller forstyrrer barnet, men hvis du får orgasme kan det noen ganger føre til at livmoren trekker seg sammen og blir hard. Det kan føles litt ubehagelig, men det er helt ufarlig.
Alt er normalt Det kan også være at du har lav eller ingen sexlyst i det hele tatt. Alt er normalt. Det viktigste er at du er ærlig mot deg selv (og eventuell partner) om hvordan du føler. Hvis du ikke ønsker sex, så er berøring og massasje ofte koselig. Ved all berøring frigjøres vårt ro- og velværehormon, oksytocin, som hjelper oss til å føle økt fred og trygghet.
Informasjon om svangerskapsdiabetes Blodsukkerverdien din blir kontrollert ved registreringen og deretter ved flere av jordmorbesøkene. Definisjonen på svangerskapsdiabetes er når du får økte blodsukkerverdier. Ofte merker du ikke selv at du har økte verdier, og det oppdages ved en rutinekontroll hos jordmoren din.
Hvis du hadde svangerskapsdiabetes under din forrige graviditet, vil du få gjennomgå en glukosebelastning en gang i uke 24-28. Du vil også bli bedt om å gjøre en glukosebelastning hvis du har født et barn som veide mer enn 4,5 kg eller om din BMI er 35 eller høyere.
Svangerskapsdiabetes kan i de fleste tilfeller forebygges og behandles med riktig kost og mosjon. Hvis du har generelle spørsmål eller lurer på om du er i risikosonen, anbefaler vi deg sterkt å snakke med jordmoren eller legen din.
Hvis du venter tvillinger Måten du vil føde barna dine på avhenger av flere forskjellige faktorer. For å kunne føde tvillinger vaginalt, må tvillingen som ligger lengst nede i livmoren, ved fødselskanalen, ligge med hodet ned (i såkalt hodeleie). Hvordan tvilling nummer to ligger, spiller ingen rolle; den kan fødes med enten hodet eller rompa først.
Det er vanlig med en planlagt igangsetting rundt uke 37–38 for å redusere risikoen for komplikasjoner. Hvis tvilling nummer én derimot ligger med rompa ned, vil det bli planlagt et keisersnitt, også det rundt uke 37–38.
Partner
Mange opplever dette som en fin tid i graviditeten. Som regel føler den vordende mammaen seg bra, og hun plages nå forhåpentligvis ikke lenger av de tidligere symptomene som trøtthet eller kvalme. Nyt denne tiden sammen, og finn på noe morsomt! Kanskje dere kan melde dere opp til yogakurs sammen, eller dere kan eksperimentere med nye middagsoppskrifter på kjøkkenet.
Tips: Når det gjelder mat, har den vordende mammaen og barnet (og selvsagt også du) aller best av en næringsrik kost. Velg mye frukt og grønt, langsomme karbohydrater og magert kjøtt. Det er selvfølgelig også lov å unne seg en dessert eller noen godsaker fra tid til annen – bruk sunn fornuft.