Barnet
Barnet er nå ca. 24 cm langt fra hodet til føttene og veier ca. 290 gram i starten av uken og ca. 369 gram i slutten. Barnet beveger seg fritt rundt i fostervannet, og nå kan du kanskje kjenne spark langt opp i magen og nede ved underlivsbeinet. Babyens første avføring, såkalt mekonium eller "barnebek", begynner å bygge seg opp i tarmen. Sanseorganene utvikles i rask takt, og smaksløkene på tungen er ferdige.Barnet begynner å reagere på smerte.
Frem til cirka halvgått graviditet vokser de fleste barn like fort, men så begynner de individuelle, genetiske forskjellene å gjøre seg gjeldende: Noen blir lange og smale, mens andre blir korte og rundere. Barnets fødselsvekt påvirkes også av hva moren spiser, så prøv å spise allsidig og sunt.
Mamma
Nå er du halvveis i graviditeten din! Toppen av livmoren kan du nå kjenne ved navlen. Du føler kanskje at du har vært gravid en liten evighet, eller det kan virke som om det nettopp var du tok en positiv graviditetstest. Mange opplever at graviditeten går raskere når de allerede har flere barn fordi det skjer så mye annet som krever oppmerksomheten, i motsetning til første gang. Men dette er selvsagt veldig individuelt.
Reduser belastningen på korsryggen Ryggen din utsettes for stor belastning – så ta godt vare på den! Prøv å være bevisst på hvordan du sitter og ligger, og tenk også på hvordan du bærer dine eldre barn, hvis de er så små at de ønsker å bli båret. Bøy knærne når du løfter. Det er også lurt å huske på at du bør bære lillesøster eller lillebror inne i livmoren nær ryggen for å minske belastningen på korsryggen. Du kan tenke at du trekker inn barnet fra navlen og inn mot ryggraden og oppover. Hvis du gjør dette, vil holdningen din automatisk bli bedre, og belastningen på korsryggen reduseres samtidig som du styrker kjernemuskulaturen. Dette trenger du ikke å gjøre hele tiden, men kan være lurt å gjøre det bevisst noen ganger hver dag.
Trening av bekkenbunnen Du er sikkert kjent med maset om knipeøvelser fra dine tidligere graviditeter – men vi sier det igjen fordi det er så viktig å gi disse musklene ekstra kjærlighet og omsorg når du nå venter barn igjen. Hver graviditet er tøff for nettopp disse musklene. Trening av bekkenbunnen har som mål å redusere risikoen for at du lekker urin når du anstrenger deg etter at du har født og for at du skal få en sterk og frisk rygg. Å trene knipeøvelser er faktisk veldig bra for din generelle velvære siden disse musklene har en støttende funksjon for andre organer i kroppen – så vi kommer til å fortsette å minne deg på dette.
Graviditetshormonene gjør bekkenet ditt mer bevegelig – spesielt et hormon som kalles relaxin. Dette er for at det skal være god plass til at bekkenet kan forandre form etter barnets hode når det først er på tide å føde igjen.
Bekkensmerter Om du har store plager finnes det spesielle belter å kjøpe som "fikserer" bekkenet når du går og står. Spør din jordmor om hvor du kan få tak i et slik belte. Det kan også være en god idé å møte en fysioterapeut for å få tips og råd om gode øvelser ved bekkensmerter. Når du trener, er det nå ekstra viktig å være oppmerksom så du ikke tar bevegelsene dine i ytterstillingene da dette kan øke risikoen for skader og feilbelastning. Dette gjelder gjennom store deler av ammeperioden også.
Nå er det på tide å begynne å tilpasse treningen din så den passer med at du er gravid.
Om du venter tvillinger Vi har spurt vårt tvillingpanel om hva de synes er de smarteste tingene å kjøpe, og her er listen deres:
- To bæreseler/bæresjal
- Hvis du planlegger å amme; en elektrisk brystpumpe der du kan dobbeltpumpe (sparer tid)
- Ammepute (hvis du planlegger å amme)
- Hvis du bor i et hus med to etasjer; stellebord i hver etasje
- Kjøp mye brukt, det finnes mange tvillinggrupper på blant annet Facebook
- "Bedrockers" sengeføtter som forvandler sprinkelsengen til en vugge!
- Tvillingvogn