Barnet

Barnet

Barnet er ca. 20 cm langt fra hodet til føttene og veier ca. 170 gram i starten av uken og ca. 220 gram i slutten.

Melketennene er ferdigutviklet, men synes ikke ennå, og grunnlaget for det som skal bli de permanente tennene, begynner å komme.

Pregnancy Week 19 Baby beige
Mamma

Mamma

Håret og neglene dine kan reagere positivt på det raskere stoffskiftet og den økte mengden blod i kroppen. Også huden i ansiktet kan bli påvirket av dette – er du lys i huden, kan du få mørke flekker, og er du mørk i huden, kan du få lyse flekker. Dette kalles kloasma og forverres av sollys, så husk å beskytte huden hvis du skal være ute i solen – enten med solfaktor eller med solhatt. (For de fleste blekner flekkene etter graviditeten når hormonnivåene synker.)

Har du begynt å få mørkere hud fra underlivsbeinet og oppover mot navlen? Det kalles linea nigra og blekner som regel etter graviditeten.

Halsbrann er ikke helt uvanlig – det oppleves som en brennende følelse i brystet og kan gi sure oppstøt. Kanskje er dette et velkjent, men ikke velkomment symptom fra forrige graviditet. Eller kanskje er det en helt ny opplevelse denne gangen. Det kommer dels av at den øvre magemunnen blir litt slappere og dels av at den stadig voksende livmoren presser fordøyelsesorganene oppover.

For noen blir halsbrann et så stort problem at det påvirker nattesøvnen. Mange av de som har slitt med dette, sier at søvnen ble bedre ved å bygge opp overkroppen litt med noen puter, slik at de sov nesten halvveis sittende i sengen. Da kommer nemlig ikke magesyren like lett oppover. Et annet alternativ er å sove på venstre side. Det finnes også reseptfrie medisiner mot halsbrann – snakk med helsestasjonen, fastlegen eller farmasøyten på apoteket.

Pregnancy week 19 Mother beige
Partner

Partner

"Tenk om jeg besvimer under fødselen!". Det er en ganske vanlig bekymring blant gravides partnere. Det er imidlertid ekstremt uvanlig at det skjer. En del bekymrer seg også for at det skal være mye blod i forbindelse med fødselen, noe det som regel ikke er (det er derimot en del fostervann). Andre ting det kan være vanlig å lure på, er om man må klippe navlestrengen som nybakt pappa eller medmamma. Det må man absolutt ikke – det kan man overlate til jordmor om man vil. Og hvor skal man stå når barnet titter frem? Kan man se mellom bena? (Diskuter dette med partneren din – og vær ærlige med hverandre!)

Det kan også være fint å vite at det er vanlig å ha blandede følelser før fødselen. Noen partnere kan se frem til den som en spennende opplevelse, mens andre kan være redde og vil helst slippe å være med – i så fall kanskje dere kan få hjelp av en doula?

Selv du som partner kan med fordel forberede deg på fødselen, for eksempel ved å gå på kurs eller gjennom lesning. Snakk også gjerne med kamerater eller bekjente som har fått barn – hvordan opplevde de fødselen? Hva var vanskelig? Og hva kunne de ha gjort annerledes? Men ikke hør på "skrekkhistoriene"!

Les mer om andre trimestere: