Barnet
Barnet er ca. 20 cm langt fra hodet til føttene og veier ca. 170 gram i starten av uken og ca. 220 gram i slutten.
Melketennene er ferdigutviklet, men synes ikke ennå, og grunnlaget for det som skal bli de permanente tennene, begynner å komme.
Mamma
Håret og neglene dine kan reagere positivt på at stoffskiftet ditt er raskere og at blodmengden i kroppen har økt.
Selv huden i ansiktet ditt kan bli påvirket – om du er lys i huden kan du få mørke flekker, og er du mørk i huden kan det oppstå lyse flekker. Dette kalles for kloasma og forverres av sollys, så prøv å huske å beskytte den sensitive huden din med solkrem eller en solhatt hvis du er ute i solen. (For de fleste vil disse flekkene blekne etter graviditeten når hormonnivåene synker.)
Linea nigra Har du begynt å få en mørkere stripe i huden fra kjønnshåret opp mot navlen? Denne stripen kalles for linea nigra og vil også ofte blekne etter graviditeten.
Graviditetssymptomer Halsbrann er ikke helt uvanlig – det kjennes som en brennende følelse i brystet og kan medføre sure oppstøt. Kanskje er dette en uønsket kjennsgjerning fra da du ventet barn forrige gang, eller så er det en helt ny opplevelse for denne graviditeten. Den skyldes til dels at den øvre magemunnen blir litt slappere, og at den voksende livmoren presser fordøyelsesorganene oppover.
For noen kan halsbrannen bli såpass forstyrrende at den påvirker nattesøvnen. Mange som har opplevd problemer med søvnen forteller at søvnen blir bedre hvis man prøver å bruke flere puter bak seg så man nesten sitter halvveis opp i sengen – da blir det ikke like lett for magesyren å komme opp. Ellers kan det hjelpe å sove på venstre side. Det finnes reseptfrie legemidler som hjelper mot halsbrann – snakk med jordmoren din, lege eller sjekk med farmasøyten på apoteket før du begynner på noe.
Om du venter tvillinger Det er ikke uvanlig å bli sykemeldt allerede rundt uke 25 når man venter tvillinger fordi en tvillinggraviditet medfører en økt belastning for kroppen din. Det kan være lurt å forberede seg på dette i samtaler med arbeidsgiveren din og i din egen planlegging rundt jobben – men hvis du føler deg bra, kan du selvfølgelig fortsette å jobbe. Har du en jobb med fysisk høy belastning, bør du unngå tunge løft, bli omplassert eller få lettere arbeidsoppgaver allerede fra uke 22 for å ikke øke risikoen for at barna blir født for tidlig.
Partner
"Tenk om jeg besvimer under fødselen!". Det er en ganske vanlig bekymring blant gravides partnere. Det er imidlertid ekstremt uvanlig at det skjer. En del bekymrer seg også for at det skal være mye blod i forbindelse med fødselen, noe det som regel ikke er (det er derimot en del fostervann). Andre ting det kan være vanlig å lure på, er om man må klippe navlestrengen som nybakt pappa eller medmamma. Det må man absolutt ikke – det kan man overlate til jordmor om man vil. Og hvor skal man stå når barnet titter frem? Kan man se mellom bena? (Diskuter dette med partneren din – og vær ærlige med hverandre!)
Det kan også være fint å vite at det er vanlig å ha blandede følelser før fødselen. Noen partnere kan se frem til den som en spennende opplevelse, mens andre kan være redde og vil helst slippe å være med – i så fall kanskje dere kan få hjelp av en doula?
Selv du som partner kan med fordel forberede deg på fødselen, for eksempel ved å gå på kurs eller gjennom lesning. Snakk også gjerne med kamerater eller bekjente som har fått barn – hvordan opplevde de fødselen? Hva var vanskelig? Og hva kunne de ha gjort annerledes? Men ikke hør på "skrekkhistoriene"!