Barnet

Barnet

Det befruktede egget har kommet frem til livmoren og er innsvøpt i livmorslimhinnen. Det kalles nå for en blastocyst. Når det befruktede egget festes i livmorslimhinnen, kan det oppstå en liten blødning – en såkalt nidasjonsblødning. Hvis ikke så skjer det ca. en uke før du forventer å få mensen. En slik nidasjonsblødning er helt ufarlig.

I denne perioden begynner morkaken å danne seg rundt embryoet. Embryoet får all sin næring fra den såkalte plommesekken.

Så tidlig i graviditeten som dette er embryoet veldig lite, og de fleste kvinner har ingen symptomer, men noen kan begynne å føle seg dårlige, kjenne spenninger i brystene eller få ekstra følsomme brystvorter.

Inside the uterus fertilisation
Mamma

Mamma

Hvis mensen er forsinket, kan det hende at du i slutten av uken begynner å mistenke at du er gravid. En del «føler på seg» at de er gravide snart etter befruktningen, men de fleste kjenner ingen ting og mistenker ikke noe før mensen uteblir.

Så fort befruktningen har skjedd, begynner kroppen å produsere et graviditetsspesifikt hormon som heter hCG (humant koriongonadotropin). Det er dette hormonet som alle graviditetstester måler i urinen din.

Omtrent da mensen skulle ha kommet (rundt uke 4–6), er det så mye hCG i kroppen om du er befruktet, at det gir utslag på graviditetstesten. Tar du testen for tidlig i graviditeten, kan det hende hCG-nivået ikke har blitt høyt nok til å gi utslag ennå. I så fall kan det være behov for å ta en test til noen dager senere for at nivået av hCG-hormonet skal rekke å bli høyt nok til å gi et positivt resultat.

Du får gratis graviditetstest på helsestasjonen for ungdom, hos helsesykepleier eller fastlegen. Eller så kan du kjøpe en test på nærmeste apotek, på nettet eller i enkelte matbutikker. Alle tester som selges i Norge, er pålitelige.

Så tidlig i graviditeten som dette er embryoet veldig lite, og det er uvanlig med symptomer. De tidligste graviditetssymptomene er: kvalme, anspente eller ømme bryst, følsomme brystvorter og endret smaks- og luktesans. Alle vordende mødre er ulike, og noen merker allerede nå de tidligste symptomene eller at noe er veldig annerledes i kroppen.

Vi pleier å dele graviditeten inn i tre deler – såkalte trimestre.

Første trimester: svangerskapsuke 1 (0+0) til 14 (13+6) Andre trimester: svangerskapsuke 15 (14+0) til 28 (27+6) Tredje trimester: svangerskapsuke 29 (28+0) til fødselen

I Norge regnes gjerne andre trimester fra uke 14 til og med svangerskapsuke 26, mens tredje trimester regnes fra uke 27 og ut svangerskapet.

Vi baserer imidlertid vår regnemåte på boken «Obstetrik», som blant annet brukes i den svenske jordmorutdanningen. Beregningen tar utgangspunktet i første dagen av mensen 1 (0+0).

Det kan imidlertid forekomme lokale avvik i hvordan trimesterukene regnes. En del andre kilder begynner å regne svangerskapsukene først fra befruktningen i uke 3 (2+0), noe som kan gjøre det hele litt forvirrende.

Pregnancy week 4 Mother beige
Partner

Partner

Inne i den gravides mage vokser nå embryoet, og alle barnets organer begynner å utvikle seg. Dere har kanskje tatt en graviditetstest og vet at dere er gravide, eller kanskje dere fremdeles er uvitende?

Nyheten om at man skal få barn, er naturlig nok en overveldende opplevelse. Samtidig kan det være tøft å takle om testen er negativ – særlig for par som har forsøkt å bli gravide en stund. Snakk med hverandre om hva dere tenker og føler – enten det er glede eller sorg, forventning eller uro.

Les mer om andre trimestere: