Barnet

Barnet

Barnet er nå ca. 4 cm langt fra hode til stump. Det begynner mer og mer å se ut som et lite menneske – hodet blir rundere i formen, skjelettet blir hardere, og fingre og tær har delt seg. Barnet beveger seg stadig mer i livmoren, og det kan smile, rynke pannen og suge på tommelen.

Barnet kan nå også svelge fostervann.

Fordøyelsessystemet klarer å nyttiggjøre seg av sukker (glukose), og navlestrengen frakter næring og avfallsstoffer mellom morkaken og barnet. Alt mammaen spiser og drikker, går over til barnet via morkaken.

Pregnancy Week 12 baby Beige
Mamma

Mamma

Nå kan kvalmen din begynne å avta, eller så kan den henge ved noen uker til. Hvis den begynner å gi seg, pleier det å føles som om man får livet tilbake, en av de små milepælene å feire på reisen mot å endelig møte lillesøster eller lillebror.

Vektøkning En vanlig vektoppgang er omtrent 1-5 kg, men har du hatt mye kvalme og oppkast kan det faktisk hende du har gått ned i vekt isteden. Dette er vanligvis ingenting man trenger å bekymre seg for – vei deg på ditt jordmorbesøk og snakk med jordmoren din om det.

Vektøkning når man venter barn er individuell og noen av årsakene til vektoppgangen er: det voksende barnet i livmoren, den voksende morkaken, økt brystvev, en større blodvolum og økt fettvev generelt i kroppen.

KUB Rundt denne perioden kan du få spørsmål om du vil ta en KUB-test. Valgte du å ta testen ved de tidligere graviditetene eller ikke? Å ta testen er helt frivillig. En liten oppfriskning av terminologien; KUB er en kombinert ultralyd og blodprøve som gjøres på den vordende moren på slutten av første trimester. KUB er en metode for risikovurdering – en beregning av hvor stor eller liten sannsynlighet det er at fosteret har en kromosomavvikelse. KUB gir med andre ord ingen sikkert svar på om barnet har en kromosomavvikelse eller ikke.

Testen tilbys hvis det er økt risiko for kromosomavvikelser – som når kvinnen er over 35 år, eller hvis det finnes indikasjoner på spesiell risiko. KUB er risikofritt for både mor og barnet og helt frivillig. Viser testen på økt risiko, kan man gå videre og gjøre flere analyser; fostervannsprøve, morkakeprøve eller NIPT er alternativene som finnes for videre utredning.

Pregnancy week 12 Mother Beige
Partner

Partner

En graviditet handler i stor grad om forandring – selvsagt kroppslig forandring, men også mentalt i form av følelser og tanker. I tillegg vil det som regel bli forandringer i hverdagen og forholdet. Kanskje vil du og den gravide partneren din kjenne dere igjen i disse ulike fasene:

Uke 4-6: Tiden da man etter hvert innser at mensen uteblir – og at dere skal få barn.

Uke 6-12: Den vordende mammaen føler seg gjerne dårlig, med kvalme og ømhet i brystene.

Uke 13-28: Den gylne mellomperioden i graviditeten.

Uke 29–40: Den siste tiden, når magen er stor. Det er fullt av følelser og forventninger, og dere gleder dere til å treffe barnet for første gang.

Kanskje har dere lyst til å skrive dagbok om graviditeten og opplevelsene deres? Det kan være hyggelig lesning i ettertid. Klikk på Dagbok/Bilder på startskjermen for å opprette en dagbok direkte i appen.

Les mer om andre trimestere: