Følgende råd gjelder matlaging generelt, men som gravid bør du være ekstra opptatt av god hygiene:
- Vask hendene før du lager mat, før du spiser mat og mellom håndtering av ulike råvarer. Gravide bør være spesielt nøye med å vaske hendene etter å ha vært i kontakt med jord, sand og dyr.
- Skyll alltid frukt, grønnsaker og bær. Jordbakterier kan gi alvorlige infeksjoner.
- Bruk rene redskaper og kluter. Vask kniver og skjærebrett ofte, og hold kjøkkenbenken ren. Kjøkkenkluten kan være en bakteriebombe. Vask den i maskin eller bytt engangsklut ofte. Skift eller vask redskapene mellom hver arbeidsoppgave.
- Varm mat skal være rykende varm. Bakterier vokser i lunken mat. Ved temperatur over 70°C drepes de fleste bakterier. Er det lenge til maten skal serveres, er det bedre å kjøle maten raskt ned og varme den opp igjen. Når du bruker mikrobølgeovn til å lage mat, bør du røre om eller la retten stå noen minutter så varmen fordeler seg jevnt.
- Hold rå og tillaget mat fra hverandre. Bytt redskap mellom forskjellige råvarer, og mellom råvarer og ferdiglaget mat - eller vask redskapene godt mellom hver oppgave. På denne måten hindrer du at smittestoffer overføres fra en råvare til en ferdig rett.
Informasjon fra Matportalen.no. For mer informasjon kontakt Helsedirektoratet: 810 200 50