Chinelle-Rojas-012

Starten på fødselen

Fødselen kan starte av seg selv på to forskjellige måter:

  1. Det vanligste er at veene begynner. De fleste beskriver dette omtrent som en slags menssmerte – den oppfattes ofte som diffus, utydelig og lokalisert til lyskene og ryggen. Det er ikke så vanlig, men det hender at veene kommer med tette intervaller og er svært smertefulle helt fra begynnelsen av. Dersom veene ikke kommer, er det vanlig at man avventer i opptil to døgn før de settes i gang ved hjelp av hormoner.

  2. I cirka 15 prosent av tilfellene starter fødselen ved at fostervannet (vannet) som går. For noen skjer dette ved at det kommer bare litt fostervann, noe som kan gjøre det vanskelig å skille det fra en vanlig utflod. For andre er det ingen tvil, og det kommer store mengder fostervann. Fostervannet er som regel fargeløst, omtrent som vanlig vann med noen hvite flak i, men iblant kan fostervannet være gul-/grønnfarget. Dersom fostervannet er grønnfarget, er det fordi barnet har bæsjet i det.

Hvis du tror at vannet har gått, skal du ta kontakt med fødeavdelingen du skal føde på. Da vil jordmoren underrette deg om hvordan du skal gå frem, og hva som vil skje fremover. Hvis alt er normalt og du og barnet har det bra, er det ingen hast med å komme seg til fødeavdelingen for kontroll. Det vanligste er likevel at fostervannet går i slutten av åpningsfasen.

Kilder: Abascal, G., & Huss, M. S. (2018). Att föda. Bonnier Fakta.