foods icon

Melk og meieriprodukter

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Generelt: Unngå upasteuriserte meieriprodukter (pasteurisering betyr at produktet er varmebehandlet). Flere oster kan være laget av upasteurisert melk (rå melk). Osteprodusentene i Norge og EU er påbudt å merke disse ostene spesielt. Unngå også myke oster laget av pasteurisert melk, som brie, camembert og blåmuggoster (bakterier). Faste oster av upasteurisert melk, som grana padano og parmesan, regnes som trygge.

Alle oster som er varmebehandlet, f.eks på pizza, i varme sauser, osv er trygge når de er varmebehandlet til over 70 grader.

Ost - listeria og toxoplasma

Det kan forekomme Listeriabakterier i meieriprodukter av upasteurisert melk/rå melk. Det generelle rådet til gravide er derfor å unngå meieriprodukter av upasteurisert melk/rå melk. Faste oster av upasteurisert melk/rå melk anses som tryggere, fordi Listeria ikke har mulighet til å vokse, i produktet. I løpet av den lange modningstiden, vil Listeriabakterien ikke ha mulighet til å vokse og formere seg slik de andre andre bakterietypene i osten kan.

Listeria er også påvist i halvfaste og myke oster av pasteurisert melk, som for eksempel Brie, Camembert og blåmuggoster som Gorgonzola. Pasteurisering dreper alle skadelige bakterier i melka, men man vet at osten kan bli forurenset med Listeria etter pasteuriseringen. Listeriabakterien har svært gode vekstvilkår i disse ostene og kan derfor vokse seg tallrike og gi sykdom.

Alle andre typer ost anses å være trygge i forhold til Listeria, og kan spises av gravide. Eksempler på dette er smeltet ost og smøreost av alle typer. Disse selges som regel på tube eller i beger, samt faste oster som "Gouda", "Jarlsberg", "Norvegia", brunost og parmesan.

Om man varmebehandler godt, kan alle typer oster trygt spises av gravide. Eksempler på dette kan være ost på pizza, ostesmørbrød, lasagne eller bruk av ost i sauser.

Informasjon fra Matportalen.no. For mer informasjon kontakt Helsedirektoratet: 810 200 50