Blant de mikroorganismene som normalt kan gjøre oss syke av maten er det to som gravide bør være ekstra oppmerksom på: bakterien Listeria og parasitten Toxoplasma. Disse kan skade fosteret uten at moren får annet enn influensalignende symptomer. I verste fall kan en infeksjon føre til spontanabort eller medfødte skader hos barnet.
Listeria (Listeria monocytogenes)
Listeria er en bakterie som finnes naturlig i vann, jord og råvarer og kan finnes i en rekke ulike matvarer. I motsetning til mange andre bakterier kan Listeria også vokse ved lave temperaturer. Den vokser riktignok saktere ved kjøleskapstemperaturer enn ved romtemperatur, men i matvarer med lang holdbarhet, kan den vokse til høye antall. Bakterien overlever frysing, men dør ved koking og gjennomsteking. Varmebehandling til temperaturer over 70 grader i flere minutter vil drepe bakterien. Listeria smitter først og fremst gjennom matvarer som oppbevares lenge i kjøleskapet og som spises uten oppvarming. Hvilke matvarer som er aktuelle, kan du lese om lengre nede i teksten.
Toxoplasma (Toxoplasma gondii)
Toxoplasma er en encellet parasitt som har sitt voksne stadium i tarmen hos kattedyr. Den er utbredt i Norge hos en lang rekke pattedyr, spesielt endeverten katt og mellomverten sau. Mens de er smittet, skiller kattene ut små egg i avføringen, som kan smitte mellomverter som sau, hjortedyr, smågnagere og andre varmblodige dyr, samt menneske. Smittede katter blir ikke spesielt syke og de utvikler raskt immunitet, men mellomverten kan utvikle sykdommen toxoplasmose,
Dersom en gravid kvinne smittes for første gang under svangerskapet, kan parasitten overføres til fosteret og forårsake abort, misdannelser eller andre alvorlige skader på barnet. Personer som er smittet tidligere i livet, har antistoffer mot parasitten som beskytter fosteret mot infeksjon. I Norge har mellom 10 - 20 prosent av befolkningen antistoffer mot Toxoplasma. Helsepersonell kan undersøke om hver enkelt gravid har slike antistoffer ved å analysere en blodprøve. Rådene vedrørende Toxoplasma-parasitten gjelder alle gravide som ikke med sikkerhet vet at de har beskyttende antistoffer i blodet.
Mennesker smittes oftest via for dårlig varmebehandlet kjøtt fra mellomverter som sau og gris, eller ved å spise uvaskede frukt, bær og grønnsaker forurenset med toxoplasmaegg. Tømming av kattedo og luking av blomsterbed der katter kan ha gjort fra seg, innebærer også en smitterisiko. Bruk hansker eller overlat jobben til andre mens du er gravid.
Kjøtt
I rått kjøtt kan det finnes Toxoplasma. Når kjøtt gjennomkokes eller gjennomstekes, drepes imidlertid parasitten. Den dør også ved dypfrysing i flere døgn ved minst -18 °C.
Sørg for at alt kjøtt du spiser er fullstendig gjennomstekt, kokt eller grillet. Dette gjelder også hamburgere, kjøttkaker, pølser og lignende. Ikke smak på rått kjøtt eller kjøttdeig mens du lager mat. Kjøkkenredskaper som har vært i kontakt med rått kjøtt, bør vaskes før de brukes til annen mat. Oppmalt kjøtt slik som kjøttdeig og kjøttfarse, utgjør en større risiko enn annet kjøtt når det gjelder Toxoplasma.
Oppskåret kjøttpålegg kan forurenses med listeria ved selve sliceprosessen. Vakuumpakket kjøttpålegg har flere ukers holdbarhet. Hvis pålegget er smittet av Listeria og bakterien kan vokse i produktet, kan antallet bakterier nå skadelig nivåer. Derfor bør gravide spise oppskåret vakuumpakket kjøttpålegg ferskest mulig, dvs. godt innenfor holdbarhetsdatoen.
Toxoplasma kan trolig overleve i kjøtt som graves, spekes eller kaldrøkes. Spekemat (fårepølse, salami, fenalår, morrpølse, parmaskinke, serranoskinke osv.) kan være problematisk for gravide både med tanke på bakterien Listeria og parasitten Toxoplasma. Av den grunn har norske matmyndigheter valgt å holde seg til det enkle budskapet at gravide ikke bør spise spekemat, med mindre det er varmebehandlet godt.
Dersom råvarene til spekematen er frosset inn før produksjon, vil det ikke være noen fare for toxoplasmasmitte. Om råvarene har vært frosset eller ikke, vil variere fra produkt til produkt, men produsentene vil kunne gi opplysninger om dette.
Frukt, bær og grønnsaker
Sørg for at frukt, bær og grønnsaker blir grundig vasket eller skrelt dersom de skal spises rå. Toxoplasma kan finnes i jordrester på frukten, bærene eller grønnsakene.
Ost
Det kan forekomme Listeriabakterier i meieriprodukter av upasteurisert melk/rå melk. Det generelle rådet til gravide er derfor å unngå meieriprodukter av upasteurisert melk/rå melk. Faste oster av upasteurisert melk/rå melk anses som tryggere, fordi Listeria ikke har mulighet til å vokse, i produktet. I løpet av den lange modningstiden, vil Listeriabakterien ikke ha mulighet til å vokse og formere seg slik de andre andre bakterietypene i osten kan.
Listeria er også påvist i halvfaste og myke oster av pasteurisert melk, som for eksempel Brie, Camembert og blåmuggoster som Gorgonzola. Pasteurisering dreper alle skadelige bakterier i melka, men man vet at osten kan bli forurenset med Listeria etter pasteuriseringen. Listeriabakterien har svært gode vekstvilkår i disse ostene og kan derfor vokse seg tallrike og gi sykdom.
Alle andre typer ost anses å være trygge i forhold til Listeria, og kan spises av gravide. Eksempler på dette er smeltet ost og smøreost av alle typer. Disse selges som regel på tube eller i beger, samt faste oster som "Gouda", "Jarlsberg", "Norvegia", brunost og parmesan.
Om man varmebehandler godt, kan alle typer oster trygt spises av gravide. Eksempler på dette kan være ost på pizza, ostesmørbrød, lasagne eller bruk av ost i sauser.
Fisk og skalldyr
Gravide bør ikke spise raket fisk, for eksempel rakørret, fordi spesielle forhold ved produksjonsmetoden gir økt risiko for Listeria.
Rå fisk kan inneholde små mengder av bakterien Listeria. Hvis bakterien får anledning til å vokse, for eksempel i vakuumpakket vare med lang holdbarhetstid, kan bakterienivået bli for høyt. Gravide bør derfor spise gravet og røkt fisk som er ferskest mulig. Det vil si at produktene bør være godt innenfor holdbarhetsdatoen. Det er også av stor betydning at slike produkter hele tiden holdes nedkjølt ved angitt oppbevaringstemperatur.
Rå fisk som brukes i sushi skal være så fersk som mulig, og oppbevaringstemperatur er også her av stor betydning.
I utlandet
Mange land har en høyere forekomst av skadelige bakterier og parasitter enn vi har i Norge. Det er derfor klokt av deg som gravid å være ekstra forsiktig med mat i utlandet. De hygienereglene du praktiserer i Norge, må praktiseres enda strengere i utlandet. Unngå spesielt rått kjøtt og rå fisk. Vask eller skrell rå grønnsaker, frukt og bær. Ha rådene i bakhodet også når du er på restaurant.
I mange land er sjansen for å bli smittet med Toxoplasma langt høyere enn i Norge. Forekomsten av toksoplasmose viser store geografiske variasjoner. Infeksjonen er hyppig i milde og fuktige strøk, sjelden i tørre og varme områder. Land med høy smitterisiko er blant annet Frankrike, Italia, Portugal, Spania og Kanariøyene - der ca. 60-80 prosent av den yngre befolkningen har hatt infeksjonen og er immune. Muligheten for å bli smittet er ca. 20 ganger større i sydlige land enn i Norge. I Syd-Tyskland og Østerrike er 40-60 prosent av den yngre befolkningen immune. De britiske øyer, Nord-Tyskland og de nordiske landene har omtrent samme smitterisiko som oss og reising hit innebærer ingen større risiko.
Gravide som velger å reise til land med høy smitterisiko, bør være ekstra nøye med å følge rådene nevnt over og unngå kontakt med katter.
Informasjon fra Matportalen.no. For mer informasjon kontakt Helsedirektoratet: 810 200 50