foods icon

Kostråd på reise utenlands

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Mange land har en høyere forekomst av skadelige bakterier og parasitter enn vi har i Norge. Det er derfor klokt av deg som gravid å være ekstra forsiktig med mat i utlandet. De hygienereglene du praktiserer i Norge, må praktiseres enda strengere i utlandet.

Unngå spesielt rått kjøtt og rå fisk. Vask eller skrell rå grønnsaker, frukt og bær. Ha rådene i bakhodet også når du er på restaurant. Snakk gjerne med helsepersonell før du reiser.

Toxoplasma og listeria

I mange land er sjansen for å bli smittet med Toxoplasma langt høyere enn i Norge. Forekomsten av toksoplasmose viser store geografiske variasjoner. Infeksjonen er hyppig i milde og fuktige strøk, sjelden i tørre og varme områder. Land med høy smitterisiko er blant annet Frankrike, Italia, Portugal, Spania og Kanariøyene - der ca. 60-80 % av den yngre befolkningen har hatt infeksjonen og er immune. Muligheten for å bli smittet er ca. 20 ganger større i sydlige land enn i Norge. I Syd-Tyskland og Østerrike er 40-60 % av den yngre befolkningen immune. De britiske øyer, Nord-Tyskland og de nordiske landene har omtrent samme smitterisiko som oss og reising hit innebærer ingen større risiko.

Gravide som velger å reise til land med høy smitterisiko, bør være ekstra nøye med å følge rådene nevnt over og unngå kontakt med katter.

Informasjon fra Matportalen.no. For mer informasjon kontakt Helsedirektoratet: 810 200 50