fisk-skaldjur-pexels-polina-tankilevitch-4518844-free

Fisk og sjømat

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Fisk er en god kilde til mange næringsstoffer, og folk flest anbefales å spise mer fisk. Spis fisk til middag 2-3 ganger i uken, og fisk som pålegg flere ganger i uken. Spis ulike typer fisk. Varier mellom mager og fet fisk.

Dette bør du unngå:

  • Rakfisk (bakterier).
  • Selkjøtt (fremmedstoffer).
  • Blåkveite over tre kilo (fremmedstoffer).
  • Ferskvannsfisk av typen: All gjedde, abbor over 25 cm, ørret over en kilo, røye over en kilo (fremmedstoffer).
  • Eksotisk fisk som: Hai, sverdfisk, skater og fersk tunfisk. Tunfisk på boks er helt trygt (fremmedstoffer).
  • Fiskelever og produkter med fiskelever, som for eksempel rognleverpostei (fremmedstoffer).
  • Brunmat i krabbe, fordøyelseskjertelen i kamskjell og nyren i o-skjell (fremmedstoffer).

Toxoplasma og listeria

Gravide bør ikke spise raket fisk, for eksempel rakørret, fordi spesielle forhold ved produksjonsmetoden gir økt risiko for Listeria.

Rå fisk kan inneholde små mengder av bakterien Listeria. Hvis bakterien får anledning til å vokse, for eksempel i vakuumpakket vare med lang holdbarhetstid, kan bakterienivået bli for høyt. Gravide bør derfor spise gravet og røkt fisk som er ferskest mulig. Det vil si at produktene bør være godt innenfor holdbarhetsdatoen. Det er også av stor betydning at slike produkter hele tiden holdes nedkjølt ved angitt oppbevaringstemperatur.

Rå fisk som brukes i sushi skal være så fersk som mulig, og oppbevaringstemperatur er også her av stor betydning.

Informasjon fra Matportalen.no. For mer informasjon kontakt Helsedirektoratet: 810 200 50