Eden Photography00005

Økt spredning av RS-virus

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

2021-10-18 RS-virus er et veldig vanlig luftveisvirus. Hos voksne og eldre barn gir RS-virus vanlige forkjølelsesymtomer. Spedbarn og små barn kan derfor være ekstra følsomme hvis de blir smittet. Det er derfor viktig at du prøver å beskytte barnet ditt fra smitte. RS-forkjølelse er mest vanlig på slutten av høst/vinter til tidlig vår. På det Norske Folkhelseinstitutets nettsted kan du se statistikk over antall RS-fall. Nyfødte, premature spedbarn og barn med alvorlige medfødte sykdomer kan bli mer påvirket. Søk øyeblikkelig hjelp i tillfelle det skjer eller kontakte den lokale helsetjenesten for veiledning ved spørsmål.

Høsten 2021 har påvist tidligere og mange flere tilfeller av RS-virus enn tidligere år, viser statistikk fra FHI. Grunnen til dette kan vare at barn har en lavere immunitet ettersom restriksjonene som var under pandemien også har begrenset overføringen av RS-virus. De siste ukene har det blitt påvist en tydelig økning av positive prøvesvar hos barn i aldern 0-5 år, fra 23 % til 41 %. Hos de minste barna, særlig de under 1 år, kan viruset føre til bronkiolitt, en betennelse i nedre luftveier som kan gi pustevansker og behov for innleggelse på sykehus. Mellom 1000 og 2000 barn i aldern 0-5 år blir innlagt for RS-virusinfeksjon årlig.

For å unngå smitte

  • Unngå å møte voksne og eldre barn som er forkjølet.
  • Vask hendene ofte med såpe og sprit.
  • Hvis du er forkjølet, nyser du i armhulen, ikke i hendene.

Eldre søsken eller andre barn som går i barnehage/skole risikerer å bli smittet med RS -viruset og ta infeksjonen hjem. Lær derfor søsken og eldre barn å alltid vaske hendene før de leker med barnet. Hvis søsken eller andre barn har symptomer, kan det være bra å prøve å begrense fysisk kontakt med spedbarnet og for eksempel ikke sove i samme seng, for å redusere smittefaren.

Kort om RS -virus

RS -virus står for Respiratory syncytial virus og er et paramyxovirus som forårsaker akutt luftveisinfeksjon. Symptomene kan variere fra mild forkjølelse til alvorlig lungebetennelse eller bronkiolitt. Viruspartiklene kan overleve en halv dag på harde overflater som f.eks dørhåndtak eller en bordflate og kortere tid på myke overflater som f.eks hender og lommetørkle.

Det er når viruset kommer i kontakt med slimhinner i nese, munn og øyne (og muligens ved innpust av små dråper fra hoste og nysing) at en infeksjon oppstår. Det tar 3 til 6 dager fra infeksjon til sykdom.

Kilde: - https://www.fhi.no/nyheter/2021/okning-i-pavisninger-av-rs-virus-i-norge/ - Elisabeth Hjärtmyr leg. Jordmor og ammespesialist.