RS virus

RS-virus

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

RS-virus er et svært vanlig luftveisvirus. Hos voksne og eldre barn gir RS-virus helt vanlige forkjølelsessymptomer. Spedbarn og mindre barn kan derimot være litt mer sårbare for dette viruset. Derfor er det viktig at du prøver å beskytte babyen mot det.

RS-forkjølelse er vanligst fra sent om høsten til tidlig om våren. På den svenske folkehelsemyndighetens nettsider kan du se statistikk over antallet RS-tilfeller. Nyfødte, for tidlig fødte og barn med visse medfødte sykdommer kan bli hardere rammet. I slike tilfeller må du oppsøke legevakt/akutten. Yngre barn puster ofte gjennom nesen. Hvis et lite barn blir smittet av RS-virus og ikke vil spise, kommer det ofte av at det er slitsomt for barnet å puste, og at denne anstrengende pustingen tapper det for krefter.

Slik vet du om barnet har fått RS-virus

I begynnelsen kan du ikke vite om det er snakk om en vanlig forkjølelse eller RS-virus.

Det typiske for RS-viruset er det seige slimet. Barnet kan tørrhoste og iblant feber. Det kan også bli trøtt og spise dårligere. Det seige slimet gjør det slitsomt for barnet å spise og puste. Dersom barnet får nedsatt allmenntilstand, det vil si blir trøttere/sløvt, får mer anstrengt hoste, problemer med å puste, ikke dier/spiser som før eller tisser mindre, må du umiddelbart kontakte helsevesenet.

Dette kan du gjøre om barnet har fått RS

La barnet ligge høyt med overkroppen (legg noen puter under hodeenden av madrassen), slik at det blir lettere for barnet å puste. Bær gjerne barnet med overkroppen høyt i bæresjal eller bæresele. Du kan dryppe koksalt/NaCl i barnets nese for å løse opp slimet, eller du kan bruke en neserenser til å suge ut slimet (fås på apoteket). Det er vanlig at barnet vil die/spise oftere.

Hvis du har den minste tvil om barnets allmenntilstand, må du straks ringe veiledning helsenorge.no 23327000 eller søke akutt hjelp på 113.

Slik unngår du smitte

Unngå å treffe voksne og eldre barn som er forkjølet. Nuss heller barnet på føttene – ikke i ansiktet. Vask hendene ofte med såpe og håndsprit. Nys i armhulen – ikke i hendene – om du selv er forkjølet.

Kort om RS-virus

*RS-virus står for respiratorisk-syncytialt virus og er et paramyxovirus som gir akutt luftveisinfeksjon. Symptomene kan variere fra lett forkjølelse til alvorlig lungebetennelse eller bronkiolitt.

*Viruspartiklene kan overleve et halvt døgn på harde overflater som f.eks. dørhåndtak eller bord og noe kortere tid på myke overflater som f.eks. hender og lommetørklær.

*Det er når viruset kommer i kontakt med slimhinnene i nesen, munnen og øynene (og eventuelt gjennom innånding av små dråper fra hoste og nys) at infeksjonen oppstår.

*Det tar 3–6 døgn fra du blir smittet til sykdommen slår ut.

*Kilder: Den svenske folkehelsemyndigheten, 1177 Vårdguiden, Elisabeth Hjärtmyr