Det er ikke noe spesielt tidspunkt eller alder det anbefales at du slutter å amme, eller som er bedre enn noe annet fra et medisinsk perspektiv. Så lenge barnet blir mett og får i seg den nødvendige næringen, og så lenge både mor og barn trives med ammingen, står du ganske så fritt til å velge dette selv. Barn klarer seg på bare brystmelk, D-vitaminer og eventuelle medisiner helt opp til seks måneders alder. Når barnet er 4–6 måneder, kan du begynne å introdusere annen type mat og nye smaksopplevelser. Det er høyst individuelt hvor fort barna har lyst til å spise annen mat.
Mange fortsetter å amme parallelt med at de innfører annen mat, slik at de ammer for eksempel morgen og kveld. Andre trapper ned ammingen i forbindelse med at annen mat, grøt og/eller velling innføres. Det er som sagt individuelt. Så lenge barnet blir mett og får i seg den nødvendige næringen, finnes det mange like gode alternativer.
Valg av tidspunkt
Det er en fordel å ha litt god tid når du skal avslutte ammingen. Mange velger for eksempel å slutte i en ferie eller mens man har fødselspermisjon. Noen tidspunkter for å avslutte ammingen er mindre gode enn andre. Det er ikke alltid du kan velge helt selv, men hvis du har muligheten, er det noen spesielle tidspunkter du bør unngå. Det er for eksempel ikke så lett eller ideelt å avslutte ammingen når barnet skal begynne i barnehagen, få et nytt søsken, flytte, hvis du skal begynne å jobbe, eller i forbindelse med andre store omveltninger. Du bør også tenke på å velge et tidspunkt når barnet er friskt og ikke har feber (for da har barnet gjerne enda større behov for nærhet og vil amme mer).
Men som sagt – her må du selv finne det som passer best og fungerer for deg, familien og barnet.