Preg-Life-1

Graviditetstegn

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Mistenker du at du venter barn? Det finnes flere ting som kan være tegn på graviditet. Her følger noen av de vanligste. Husk at alle mennesker er forskjellige, så det er ikke sikkert disse symptomene stemmer for deg. Lytt til kroppen og vær oppmerksom på forandringer. Dersom du har vært gravid tidligere, er det antakelig lettere å kjenne igjen signalene.

Mistenker du at du er med barn, kan du ta en graviditetstest. Er testen positiv, har du et svært sikkert tegn. Gratulerer! Bestill time til svangerskapskontroll. Det er kostnadsfritt og frivillig, og du kan selv velge om du vil gå til fastlegen eller til jordmor på en helsestasjon.

Mensen uteblir

Et av de sikreste tegnene på at du venter barn, er at mensen uteblir. Hvis du har blitt befruktet, vokser nemlig slimhinnen i livmoren til istedenfor at den støtes ut. Kroppen gjør seg klar til å ta hånd om det befruktede egget, og det er nettopp i slimhinnen i livmoren at egget skal feste seg. Men det er viktig å huske på at en uteblitt mens ikke nødvendigvis betyr at du er gravid. Også stress og uto kan føre til at mensen uteblir eller blir forsinket. Ta en graviditetstest dersom ikke mensen kommer når den skal. Graviditetstester får du kjøpt reseptfritt på apoteket.

Brystene blir ømme

Med en gang du blir med barn, begynner brystene å gjøres klare til melkeproduksjon. Oppsvulmede og ømme bryster er derfor ofte et tidlig tegn på graviditet. Det kommer av at brystkjertlene vokser og det lagres ekstra fett. Etter noen måneder pleier også brystvortene og området rundt å mørkne.

Du blir trøtt

Mange kvinner føler seg ekstremt trøtte de første 8–10 ukene. Det kommer av den hormonelle omstillingen og den kraftige økningen av de graviditetsbevarende hormonene progesteron, østrogen og HCG (humant chorion-gonadotropin). Det er særlig det høye nivået av progesteron som kan gjøre deg trøtt.

Du blir kvalm

To tredeler av alle kvinner som venter barn, får klassisk gravidkvalme. Den plutselige følelsen av kvalme inntreffer som regel på morgenen, når blodsukkeret er lavt. En del kvinner blir bare kvalme, mens andre også kaster opp. Kvalmen kommer av den store utsondringen av hormonet HCG i starten av graviditeten. Det er også dette hormonet graviditetstesten reagerer på. For de aller fleste er kvalmen verst mellom uke 7 og 10, og avtar deretter, mens for andre kan den vare ved hele graviditeten igjennom.

Lukt- og smakssansen endres

Er det en bestemt lukt du ikke utstår? Har du metallsmak i munnen? Tidlig i graviditeten er det helt vanlig å bli ekstra følsom for sterke lukter og visse smaker. Det kommer antakelig av den store hormonforandringen i kroppen.

Humøret forandrer seg

Humørsvingninger er vanlige i graviditeten – særlig i begynnelsen. Den første delen av graviditeten kan det føles som om du har PMS, ettersom hormonforandringene kan gjøre at du veksler mellom å være irritert, nedstemt og overlykkelig på bare noen få minutter. De som har PMS, har også større risiko for å oppleve humørsvingninger under graviditeten. Syndebukken er graviditetshormonene som morkaken produserer. At ikke alle rammes, kommer simpelthen av at noen er mer følsomme enn andre for forandringer i hormonnivåene. Merk likevel at plutselige humørsvingninger i seg selv ikke er noe sikkert tegn på graviditet – det kan like gjerne komme av PMS eller stress.

Du får økt utflod

Under graviditeten vokser vaginalslimhinnen som følge av påvirkning av hormonet østrogen. Dette bidrar til økt utflod. Sekretet som produseres i skjeden, beskytter mot infeksjoner. Den økte utfloden er derfor et vanlig graviditetstegn. Noen plages av den økte mengden, mens andre knapt merker noen forskjell.

Du må ofte på do

Stadige toalettbesøk hører graviditeten til og er særlig vanlig i begynnelsen. Det kommer av at livmorens trykk på urinblæren øker, og at kroppen produserer mer urin. Under graviditeten øker nemlig mengden blod i kroppen, og det fører til at nyrene må jobbe mer enn vanlig. Heldigvis øker også urinblærens kapasitet takket være hormonet progesteron.

Du har voksesmerter

Når livmoren begynner å vokse, strekkes ligamentene som holder livmorens på plass – omtrent som en strikk. Noen merker dette som en murrende menssmerte. Det er normalt og kan pågå under hele graviditeten, eller bare i perioder. Dersom du får sterke smerter som ikke går over, er det viktig at du kontakter helsevesenet.

Du blir fysen på noen typer mat

Merker du et plutselig sug etter sylteagurker eller ertesuppe? Eller etter mat du aldri har likt før? Det er ingen myte, men kan rett og slett være et tegn på at noen har begynt å vokse i livmoren. Og det er helt normalt.

Du får en liten blødning

Du kan også få en mindre blødning – en såkalt festeblødning – i sammenheng med at det befruktede egget fester seg til livmorveggen. Dersom du får en liten blødning noen dager etter forrige eggløsning, kan det være det som skjer. Det er et noe uvanlig, men helt ufarlig første tegn på graviditet.

Kilder:

  • Kaplan, A. (red.) (2009). Lärobok för barnmorskor. (3., omarb. uppl.) Lund: Studentlitteratur.
  • Myles, M.F., Marshall, J.E. & Raynor, M.D. (red.) (2014). Myles textbook for midwives. (16th edition). Edinburgh: Elsevier.