Chinelle-Rojas-001

Forbered dere sammen til fødselen

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Kvinnen som skal føde, begynner som regel å forberede seg mentalt før partneren og får dermed et forsprang. Det gjør at det er vanlig å føle at man er litt i utakt med hverandre. Derfor kan det være en god idé å melde seg på fødselsforberedende kurs allerede tidlig i graviditeten. Da får dere satt av tid i en hektisk hverdag til noe som bare handler om dere, og dere får muligheten til å synkronisere tanker og kunnskap om fødselen.

Fødselen blir som regel best når dere er et sammensveiset team med kunnskap om hverandres behov. Ingen fødsler er imidlertid like. Så det er like viktig med forberedelser enten det er det første, andre eller tredje barnet som er på vei.

Begynn med relasjonen

Kan dere kommunisere om viktige saker? Det er viktig med en god og tillitsfull relasjon. Dersom dere opplever at dere har ting å jobbe med i relasjonen, kan det være en god idé å begynne med det.

Visualiser målbilder

Visualiser gjerne målbilder før fødselen og snakk sammen om dem. Et målbilde kan være «når jeg har mitt nyfødte barn liggende på brystet» eller «når vi går inn døren hjemme med en baby i armene». Bruk disse målbildene under fødselen og minn dere selv på dem når orken og kreftene skranter.

Vær hjemme så lenge som mulig

Fødsler starter som regel med veer. Denne første fasen kalles latensfasen. Under latensfasen er det en fordel om dere kan være hjemme så lenge som mulig. Da er det viktig å ikke stresse seg opp og løpe rundt på leting etter ting du skal ha med til fødselen. Så sørg for at vesken er pakket i god tid, så unngår du dette stressmomentet.

Veene kommer av hormonet oksytocin, som frigjøres i kroppen når kvinnen føler seg trygg og avslappet. Det betyr at prosessen er følsom for stress og forstyrrelser. Tenn noen lys, hold deg rolig, forsøk å koble av, og sørg for å hvile så mye som mulig mellom veene.

Tid for å dra til fødeavdelingen

Når veene kommer tettere, blir lengre og mer smertefulle, er det snart tid for å reise til fødeavdelingen. Dette kalles den aktive åpningsfasen og pleier å være en intens og krevende del av fødselen. Nå får dere bruk for de puste- og avslapningsteknikkene dere har trent på under graviditeten.

Få ekstra krefter

Mot slutten av åpningsfasen er det normalt at dere er ganske utmattede, og dere kan begge trenge ekstra energi for å orke videre. Sørg derfor for å ha litt saft, brus eller fruktsukker pakket med i vesken. I den siste fasen av fødselen, den som kalles frigjøringsfasen og som avsluttes med at barnet kommer ut, opplever mange at kreftene kommer tilbake.

Gi støtte som partner

Det er uvurderlig at du som partner gir støtte og kjærlighet under fødselen. Du er viktig! Husk det – selv om du kanskje er redd, usikker og føler at du ikke helt vet hva som skjer. Det holder at du er til stede for og oppmerksom på partneren – både under graviditeten og fødselen. Spør partneren hva hun trenger og på hvilke måter du kan støtte henne.

Vær bevisst på dine egne behov

For at du skal kunne gi partneren best mulig støtte, er det også viktig at du er bevisst på dine egne behov. Hvis du for eksempel er redd for å se at partneren har det vondt, eller hvis du har fobi for blod og sykehus, kan det være lurt å tenke over hvordan du skal håndtere dette. En forberedt, uthvilt og mett partner er den beste støtten under fødselen.

Skaff kunnskap om fødselen

Selv om du som partner aldri har noe medisinsk ansvar, er kunnskap om selve fødselen kjekk å ha. Ved å lese om de ulike fødselsfasene, hvordan fødsler begynner, og metoder for smertelindring kan du gjøre deg selv tryggere og dermed også formidle trygghet til partneren.

Gi massasje og vær nærværende

Du kan hjelpe partneren under fødselen ved å gi massasje når veene kommer. Berøringen kan nemlig frigjøre oksytocin hos henne. Husk at massasjen du gir under veene, skal være myk og rytmisk. Langsomme og myke, men samtidig bestemte bevegelser fungerer ofte bra både under veene og i pausene mellom dem.

Under fødselen kan du hjelpe til ved å være nærværende, legge en fuktig klut på pannen hennes mellom veene og minne henne på at snart har dere barnet hos dere.