BBHM-BirthCenter-22-25

Råd til partneren før fødselen

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Mange foreldre beskriver fødselen av et eget barn som livets største opplevelse.

Både før, under og etter fødselen er det mange måter du som partner kan bidra på. For den fødende er kroppslig, sosial og følelsesmessig støtte en avgjørende forutsetning for at hun skal føle seg trygg og ha mot til å komme seg gjennom fødselen. Med alt hva det innebærer. Det å være der som støtte til den fødende innebærer en stor innsats og er ikke alltid så lett.

Hvis det er din første gang, er det som å befinne seg i ukjent territorium. Mitt beste råd er: «Hold ved, hold rundt og hold ut». Det å se sin kjære i en så utsatt situasjon, som både er smertefull og en tålmodighetsprøve, kan føles veldig frustrerende. Det er ikke uvanlig at partneren først og fremst bekymrer seg for hvordan den fødende skal orke, og dernest hvordan barnet skal takle alt det som skjer i løpet av fødselen. Det er helt naturlig at det dukker opp en følelse av hjelpeløshet og tanker som «hva kan jeg gjøre».

Det aller fleste fødende sier etter fødselen at det viktigste var at du var til stede og sto ved hennes side. Det du gjorde rent praktisk, var ikke det viktigste. Selvsagt liker de fleste å føle seg nødvendige – at de kan gjøre noe konkret for å bidra – men her er altså det viktigste at du er til stede.

Hva du som partner kan tenke på under fødselen:

  • Finn ut i god tid hva slags støtte hun ønsker underveis, hva du kan gjøre for å oppmuntre henne, og hvilke ord som kan berolige og gi nye krefter.
  • Sørg for alltid å være tilgjengelig. Vær lydhør for hennes behov, vær bekreftende, støttende og oppmuntrende etter hvert som fødselen skrider frem.
  • Hjelp henne med å være så avslappet som mulig, både fysisk og mentalt. Foreslå massasje, bad, dusj og varme håndklær, for eksempel. Si ting som gjør henne avslappet og trygg.
  • Hjelp henne med å finne en god pusterytme. Inn gjennom nesen og ut gjennom munnen pleier å være et godt utgangspunkt. Sørg for at hun ikke holder pusten eller hyperventilerer (det kan gi prikking rundt munnen og i fingrene).
  • Foreslå og hjelp henne med ulike fødestillinger underveis.
  • Fortell og informer om hva som skjer. Få henne til å være i nuet, og støtt henne så hun ikke blir redd. Styrk selvtilliten hennes. Si ting hun liker å høre.
  • Prøv med ulike typer massasje avhengig av hvor i fødselen hun befinner seg.
  • Hjelp henne med å finne rytmen og følge veene. Ikke la veene komme som en overraskelse.
  • Hjelp henne med å friske seg opp hvis hun svetter. Tilby tannpuss, dusj, bad eller kalde håndklær. Hvis hun isteden fryser, kan en varm dusj, varme drikker eller litt bevegelse hjelpe. Minn henne på å få i seg væske og næring, og sørg for at hun får tømt blæren annenhver time.
  • Om og hvis hun får lystgass, kan du hjelpe henne i gang når veen begynner, slik at hun raskt finner riktig teknikk.
  • Om det er noe med personalet som ikke fungerer, er det din oppgave å ta tak i situasjonen. Be om å få byttet ut den personen som dere ikke synes fungerer. Det finnes alltid en annen som kan steppe inn.
  • Du kan kontinuerlig holde jordmoren informert om hva dere har snakket om når det gjelder fødselen. Det er du som kjenner partneren din best.

Kilder:

  • Abascal, G., & Huss, M. S. (2018). Att föda. Bonnier Fakta.