pelvic pain

Bekkensmerte - hvorfor får jeg det?

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Bekkensmerter er vanlig hos gravide kvinner og involverer smerter i bakre bekkenledd (SI-ledd) og fremre bekkenledd (symfyse). Selv i dag brukes begrepene ledd-løsning eller bekkenløsning når man snakker om bekkensmerter, noe som dessverre har en tendens til å skremme mange kvinner.

Det er ingenting som går i stykker

Når du opplever bekkensmerter, er det viktig å huske på at det ingenting som løsner eller som går i stykker; bekkensmerter er ikke farlig. Leddene i bekkenet har en utrolig stabil konstruksjon sammen med sterke leddbånd, og tillater kun bevegelser på noen få millimeter. Folk bruker nå heller mer betegnelsen graviditetsrelaterte bekkensmerter eller leddsmerter når de snakker om dette nå.

Det vanligste er at smertene oppstår mellom svangerskapsuke 12-24, men du kan også oppleve smerter både tidligere og senere siden dette er individuelt. Smertene varierer ofte under svangerskapet, og noen ganger kan noen kvinner oppleve redusert smerte når babyen har satt seg i slutten av svangerskapet. Årsaken til dette er økt stabilitet i bekkenet.

Pelvic pain

Symptomer på bekkensmerter

Hvis du opplever bekkensmerter, stammer dette ofte langt nede fra på en eller begge sider av korsryggen eller midt på skambenet (symfysen). Smerten kan stråle opp til baken, lysken, magen og lårene, men aldri under knærne. Smerten du kan oppleve kan være både skarp og gnissende. Det er den ujevne belastningen på bekkenet som utløser dette. Smerten oppstår gjerne under vanlige daglige aktiviteter som å stå på ett ben, raske gåturer, gå i trapper, snu seg i sengen eller sette seg inn eller gå ut av en bil. Du kan også oppleve låsefornemmelser i bekken/hofteregionen og ha problemer med å løfte bena når du ligger eller sitter.

Bekkensmerter kommer vanligvis tilbake etter aktiviteter og gradvis gjennom dagen. Alle kvinner opplever ulike nivåer av bekkensmerter. For noen er det nok å gjøre små endringer i sine daglige rutiner for å lindre smerten, mens andre kvinner må ta større grep, og i noen tilfeller trenger de til og med krykker eller sykemelding.

Hvorfor gjør det vondt?

I de tidlige stadiene av svangerskapet frigjøres hormonet relaxin som blant annet har som mål å myke opp kroppens ledd og leddbånd. Dette er for at bekkenet skal kunne utvides noe under fødselen og lette babyens passasje. Man tror at relaxin bidrar til redusert stabilitet i bekkenet, og øker risikoen for smerter. Det diskuteres imidlertid av flere og flere forskere hvor stor påvirkning relaxin har på smerter i bekkenet.

Antageligvis er ikke dette hormonet den eneste grunnen til om en kvinne vil oppleve bekkensmerter eller ikke. Man tror også at endringer i holdningen på grunn av den voksende magen, økt kroppsvekt, endrede bevegelsesmønstre, økte spenninger og graden av fysisk aktivitet og trening vil påvirke og utløse smerte.

Behandling

Det er mange muligheter for å redusere bekkensmerter, men det ingen garantier for å kunne eliminere dem helt. Kontakt en fysioterapeut som er ekspert på kvinnehelse får å få en undersøkelse og individuelle råd. Mange kvinner blir smertefrie rett etter fødselen, mens noen har vedvarende bekkensmerter i lenger tid, selv etter fødselen.

Vurder stressnivået du utsetter kroppen din for gjennom dagen

Det første du bør se på hvis du er plaget av bekkensmerter, er hva er det som kan utløse denne smerten, og i hvilke situasjoner den oppstår. Dette betyr ikke nødvendigvis at du må slutte med alle aktiviteter som gjør vondt, men det kan være klokt å begrense det noe. Bekkensmerter har en klar sammenheng med overbelastning av kroppen din. For eksempel kan en kvinne oppleve bekkensmerter etter en tur på 5 km, men kutter hun ned denne til 3,5 km kan hun oppdage at turen gikk tilnærmet smertefritt. Du må lytte til kroppen din, og finne hva som er rett for deg og hva som gir minst smerter.

Øvelser for bekkensmerter

Bevegelighetstrening og trening har vist seg å redusere smerter. Likevel må øvelsene i noen tilfeller modereres for ikke å gi mer smerte. Hensikten med treningen er å gjøre bekkenet sterkere gjennom økt sirkulasjon, styrke og stabilitet. Det kan for eksempel hjelp å justere smertefulle øvelser ved å gjøre mindre bevegelser eller redusere vekten. Vanligvis oppleves det også bedre å holde bekkenet i en stabil posisjon under øvelsene så være gjerne mer forsiktig med øvelser hvor du må stå på ett ben eller gjøre repeterende øvelser sideveis.

Noen kvinner har så sterke bekkensmerter at det forhindrer dem i å trene musklene rundt bekkenet. Hvis dette er tilfelle, bør fokuset skifte til å finne øvelser som reduserer presset fra bekkenet og opprettholder styrken i resten av kroppen. Det kan også anbefales å gjøre øvelser sittende istedenfor stående eller liggende. Studier viser også at øvelser i vann er bra for bekkensmerter da dette reduserer trykket betydelig.

Smertelindring

Et velkjent hjelpemiddel for bekkensmerter er et bekkenbelte. Det er et elastisk belte med borrelås som brukes for å stabilisere bekkenet under aktiviteter og oppleves av mange som smertelindrende. Beltet skal sitte langt nede; den legger trykk over sete og underlivsbenet. Noen kvinner har også rapportert fordeler med akupunktur eller TENS (transkutan elektrisk nervestimulering), som er en metode for å hjelpe kroppens smertestillende system til å gjøre jobben.

Hva kan jeg gjøre selv?

Det første du kan gjøre, er å finne ut hva som utløser smerten hos deg, og så begynne å redusere disse aktivitetene enten ved å be om hjelp eller hvis mulig stoppe helt disse aktivitetene. Hvis de tingene vi lister opp nedenfor fungerer bra for deg, er det ingen grunn til å unngå disse i ditt daglige liv. Du kjenner kroppen din best, så det er opp til deg å bestemme hva som fungerer og hva som ikke fungerer.

  • Pass på å ta regelmessige pauser - ikke overbelast kroppen din
  • Sov på siden med en pute mellom bena
  • Ligg på siden, og rull deg ut av sengen, såkalt “Log Roll”
  • Gå med litt kortere og langsommere steg
  • Sitt og stå med lik belastning på bekkenet. Varier posisjonene ofte.
  • Sitt når du tar på deg klær og sko
  • Reduser øvelser på ett ben
  • Bruk en varmepute eller et varmt bad for ekstra avslapning

Kilder: – Fysisk aktivitet i sjukdomsprevention och sjukdomsbehandling-FYSS 2021. YFA. Rekommendationer om fysisk aktivitet och stillasittande under och efter graviditet.
– Svahn Ekdahl 2021. Maintenance of physical activity level, functioning and health after non-pharmacological treatment of pelvic girdle pain with either transcutaneous electrical nerve stimulation or acupuncture: a randomised
– Regberg Lundborg. Balkong Förlag 2017. Gravidkraft - Hälsa genom rörelse och träning – Gutke et al. Fysioterapeuterna 2016. Riktlinjer för behandling av patienter med graviditetsrelaterad ländryggs-, och bäckensmärta.
– Vlemming et al. 2012. The sacroiliac joint: an overview of its anatomy, function and potential clinical implications.
– Vlemming et al 2008. European guidelines for the diagnosis and treatment of pelvic girdle pain