Selve ammingen oppleves ulikt fra mor til mor. Når ammeperioden av ulike grunner tar slutt, er også det noe som kan føles veldig ulikt. For mange er det en sorg at denne perioden er over, for andre er det en lettelse. Og noen føler det litt både og. Det er med andre ord svært individuelt, men det er viktig å understreke at det kan være både vanskelig og meget følelsesladet å slutte å amme.
En faktor som gjerne påvirker dette, er hvorvidt du selv har valgt å avslutte ammingen, eller om du av en eller annen grunn har blitt nødt til å gjøre det. Det er ofte enklere å takle hvis man har tatt beslutningen selv. Problemer med ammingen kan føre til at man ikke orker å fortsette. Amming kan av ulike grunner være slitsomt. Til syvende og sist har barnet ditt det best når du er i balanse og har ork. Det er viktigere enn at du fortsetter å amme for enhver pris.
Grunner til at man slutter å amme
Årsakene til at man slutter å amme, kan være mange: Mor velger det – før eller senere kommer man til et tidspunkt der man synes det holder. Når dette tidspunktet kommer, er svært individuelt og varierer i stor grad. Det er viktig å poengtere at dette er noe foreldrene selv velger ut fra sin situasjon.
Barnet vil ikke ha brystet lenger
Iblant vil barn som har begynt å spise vanlig mat, ikke lenger ha brystet. De velger dermed å slutte selv. Hvis det er et lite barn (som ikke har begynt å spise vanlig mat ennå) som ikke vil ha brystet, finnes det tips og råd for hvordan man kan få ammingen i gang igjen (hvis du vil fortsette å amme).
Medisinske årsaker
Iblant er det medisinske årsaker til at du må slutte å amme. Det kan for eksempel være at du skal begynne på legemidler* som påvirker hvor fort du må trappe ned ammingen. Den letteste måten er å trappe ned litt og litt. Hvis det ikke er mulig å amme med det aktuelle legemiddelet, og du skal ta det over kort tid, så kan du opprettholde melkeproduksjonen ved pumping eller håndmelking i denne perioden, hvis du ønsker det.
- En del legemidler går over i brystmelken og skal ikke tas mens man ammer.
Komplikasjoner
Når det gjelder å avslutte ammingen på grunn av amme- eller brystkomplikasjoner, er det i stor grad opp til hvor mye du som mor orker og makter. Både før og etter at du tar en slik beslutning om å slutte, er det fint å få praktisk støtte eller snakke med noen om det på helsestasjonen eller sykehuset.
Mor er helt utslitt
Noen litt større barn vil helst spise om natten. Det er så mye spennende å se på om dagen, så da finner de kanskje ikke roen til å ligge ved brystet. Akkurat dette er et vanlig tema på helsestasjonen – mødre som ikke har sovet skikkelig på 8–9 måneder og er helt utslitt, og som vil trappe ned eller avslutte ammingen, og da særlig om natten.
Noe som kan være en trøst for deg som holder på med nattamming, er at kvinner som ammer om natten, går raskere inn i dyp søvn enn kvinner som ikke ammer. Så selv om du ammer mye og søvnen blir oppstykket, har du bedre forutsetninger for å bli ordentlig uthvilt enn de som sover like lite og ikke ammer.
Når du har bestemt deg for å slutte å amme, så vil metoden være avhengig av mange faktorer, blant annet alderen på barnet, hvor stor melkeproduksjon du har, og hva som er årsaken til avvenningen. Snakk med en ammehjelper, jordmor eller helsesykepleier om du er usikker på hvordan du bør gå fram.
Vi anbefaler en gradvis avvenning, uansett alder på barnet. På den måten får både brystene, melkeproduksjonen og hormonene dine tid til å tilpasse seg, og barnet får tid til å venne seg til at det finnes andre måter å dekke behovene for mat, trøst og nærhet på. https://ammehjelpen.no/ammeslutt/
Har du lyst til å begynne å amme igjen etter å ha sluttet? Det er fullt mulig, men det krever innsats fra både mor og barnet. Du kan lese mer om dette på: https://ammehjelpen.no/begynne-a-amme-igjen-etter-ammeslutt/