Abdominal pain

Vondt i magen

Er du tidlig i graviditeten og får vondt i magen kombinert med en blødning, kan det være en begynnende eller pågående spontanabort, og du bør da kontakte helsevesenet for hjelp og råd.

Etter hvert som barnet vokser og tar mer plass, vokser også livmoren, så det er vanlig at magen føles litt annerledes underveis i graviditeten. Du kan ha vondt og føle på ubehag uten at det er noen grunn til uro. Du kan merke en slags sammentrekninger i magen, på sidene av livmoren og ned mot lyskene. Man kan kalle det for voksesmerter.

Senere i graviditeten kan livmoren bli hard fra tid til annen. Det kommer av noe som kalles Braxton Hicks-kontraksjoner eller kynnere. Dette er livmorsmuskelen som trener seg opp til den viktige jobben den skal gjøre sammen med deg – nemlig selve fødselen. Disse sammentrekningene skal ikke gjøre vondt, og livmoren skal bli myk igjen når de slipper. Hvis de dukker opp mens du er ute og går, kan det oppleves som at du plutselig ikke kan ta normale steg, men må gå med små «museskritt» til det går over.

Er sammentrekningene smertefulle og/eller regelmessige, må du kontakte helsevesenet. Det kan være tegn på for tidlige veer, noe som ikke rent sjelden kommer av en såkalt «stille» urinveisinfeksjon, og du må da få behandling med antibiotika.

Får du ordentlig vondt høyere opp i magen, under ribbeina, samtidig som at du har en generell sykdomsfølelse med for eksempel hodepine, flimring for øynene eller økte hevelser i kroppen, må du straks kontakte helsevesenet. Det kan være tegn på begynnende svangerskapsforgiftning, såkalt preeklampsi.

En uvanlig komplikasjon er at deler av morkaken løsner. Da blir hele livmoren steinhard, og du får en skarp smerte kombinert med en sterk ubehagsfølelse i hele kroppen. Hvis det skulle skje, må du også kontakte helsevesenet omgående.

I de aller fleste tilfeller er imidlertid magesmertene helt normale og kan regnes som voksesmerter. En del barn har også en favorittmåte å ligge på inne i livmoren, og mot slutten av graviditeten kan barnets stump eller fot/kne presse mot den ene siden av den øvre delen av magen. Det er helt ufarlig, men kan være veldig ubehagelig.

Kilder: - Lärobok för barnmorskor. Faxelid, E. Course literature 2001. - Myles Textbook for Midwives. Fraser, D. och Cooper, M. Churchill Livingstone 2003.