Vitamin K er et vitamin som er nødvendig for at blodet vårt ikke skal koagulere hvis vi blør. Nyfødte babyer mangler vanligvis dette vitaminet og kan ikke produsere det på egen hånd. Nettopp derfor tilbys denne injeksjonen. Vitamin K gis ved hjelp av en injeksjon i lårmuskulaturen, inom 2 timmer etter fødsel, men den kan også gjøres innen inntil 6 timer etter svangerskapet.
Vitamin K gis rett etter fødsel
Alle nyfødte i Norge skal i henhold til standard prosedyre gis Vitamin K rett etter fødselen da dette vil redusere risikoen for alvorlig blødning. Blødningene denne injeksjonen har som mål å forebygge kalles VKDB-blødninger. Dette er indre blødninger som kan oppstå inne i hjernen, fordøyelsessystemet og andre tarmer, men kan også i sjeldne tilfeller oppstå som synlige blødninger i nærheten av huden. Dette resulterer i at blødningene fortsetter på grunn av mangel på Vitamin K.
Disse blødningene er svært sjeldne ettersom bare 10 av 10 000 barn har blitt rapportert å ha blitt rammet, men i tilfeller hvor det skjer kan det potensielt være livstruende. Derfor er det en offentlig anbefaling i Norge om at alle barn skal få denne injeksjonen. Risikoen for at et barn får denne typen blødninger er lav, men konsekvensene kan være alvorlige og det er ingen måte å finne ut hvilket barn som er mer sannsynlig å bli rammet.
Det er imidlertid større risiko for slike blødninger hvis barnet fødes for tidlig, eller hvis barnet opplever noen form for trauma under eller i sammenheng med fødselen. En stund har det blitt diskutert om denne injeksjonen kan ha negative konsekvenser for barnet, men bortsett fra smertene fra et lite stikk i det nålen går inn i huden, ser det ikke ut til å være noen negative bivirkninger.
Du har rett til å bestemme
Som forelder til et nyfødt barn har du all rett til å bestemme når det kommer til medisinsk behandling av barnet ditt. All helsehjelp er frivillig og skal kun gis ved samtykke fra pasienten eller omsorgspersonen. Offisielt er det medisinske personalet forpliktet å spørre om tillatelse fra deg som forelder før injeksjonen gis, men det er ikke alltid det skjer. På grunn av dette er det viktig å vite at hvis du som forelder ikke ønsker at barnet ditt skal få denne injeksjonen, finnes det alternative metoder for å gi Vitamin K til barnet ditt, for eksempel ved dråper som gis oralt.
Oral dråpene gir som tre doser i løpet av en periode på to måneder. Disse dråpene er ikke alltid standard på alle klinikker, så hvis du allerede under svangerskapet vet at du ikke vil at barnet ditt skal få injeksjonen, anbefales det på det sterkeste at du tar det opp med jordmoren din som kan hjelpe deg med å sette opp en behandlingsplan. Du kan også skrive det inn i det formelle fødselsbrevet slik at jordmoren som hjelper til under fødselen er klar over dette og som i henhold til avtalt prosedyre ikke vil gi injeksjonen.
Kilder:
- Lärobok för barnmorskor. Faxelid, E., m.fl. Studentlitteratur 2001.
- Vitamin K prophylaxis for prevention of vitamin K deficiancy bleeding: a systematic review M J Sankar et al. J Perinatol. 2016 May.
- American Academy of Pediatrics, Committee on Fetus and Newborn. Controversies Concerning Vitamin K and the Newborn. Pediatrics 2003 July; 112(1):191-2.
- https://www.helsedirektoratet.no/retningslinjer/barselomsorgen/Nytt%20liv%20og%20trygg%20barseltid%20for%20familien%20%E2%80%93%20Nasjonal%20faglig%20retningslinje%20(fullversjon).pdf/_/attachment/inline/f70bcc8c-186f-41f1-b6e7-c897d968a285:24d3a455d94e52500dee479739d3acf83f7d6c16/Nytt%20liv%20og%20trygg%20barseltid%20for%20familien%20%E2%80%93%20Nasjonal%20faglig%20retningslinje%20(fullversjon).pdf