Article 4

Velge riktig bilstolmodell

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Barnet vil bruke bilstolen lenge, og da først og fremst den bakovervendte. Derfor er det lurt å velge en bilstol som holder i hele den anbefalte perioden (opp til minst 4 års alder, men gjerne lenger) og som passer for nettopp din familie og deres behov.

Vi er alle ulike, og det er også barna. Noen vokser litt raskere, andre er kanskje litt tyngre, og så videre. Det er godt å vite at man i dag har alternativer på markedet som gjør at barn opp til 6 års alder, lengde- og vektintervallet tatt i betraktning, kan kjøre bakovervendt.

Car seat range

Hva er en godkjent bilstol?

En bilstol kan godkjennes enten for lengde eller vekt, avhengig av reglementet. Ved montering med ISOFIX er det alltid en vektbegrensning, som er totalt 33 kg for bilstol + barn. Dette betyr at jo lettere bilstolen er, desto mer kan barnet veie. De fleste bakovervendte bilstoler med ISOFIX er i dag godkjent opp til en maksimal vekt for barn på 18 kg. Det finnes imidlertid bilstoler med ISOFIX som gir barn på opp til 23 kg og 125 cm mulighet til å sitte bakovervendt.

Når det gjelder beltemonterte bilstoler, kan det også være lurt å forsøke å finne alternativer med høye grenser. Det vanligste er at denne typen bilstoler er godkjent for opp til 125 cm eller 25 kg.

Ulike bilstoler har ulike begrensninger for vekt og lengde. Man bør derfor velge en bakovervendt bilstol som i utgangspunktet har høye maksimumsgrenser, slik som opp til 125 cm eller 23 kg for ISOFIX og 125 cm eller 25 kg for beltemonterte bilstoler. Se etter funksjoner som gir barnet mulighet til å nå disse maksimumsgrensene med høy komfort og tilstrekkelig med benplass. En bilstol som kan brukes over lengre perioder, må ha høye maksimumsgrenser og må kunne tilpasse seg det voksende barnet i bilen.

Child car seat 2
Les mer om valget av bilstol, viktigheten av bakovervendt bilstol og hvordan bilen påvirker monteringsmulighetene, i bilstolguiden, som du finner under Artikler og Verktøy.