Barnevaksinasjonsprogrammet i Norge beskytter barn mot et flere sykdommer. Uten vaksine kan disse sykdommene føre til alvorlig sykdom.
Hvilke sykdommer er inkludert i det norske barnevaksinasjonsprogrammet?
Sykdommene som vaksinasjonene beskytter mot inkluderer:
- Rotavirusinfeksjon
- Difteri
- Stivkrampe
- Kikhoste
- Polio
- Haemophilus influenzae type B
- Pneumokokker
- Meslinger
- Kusma (Parotitt)
- Røde hunder
- Humant papillomavirus (HPV)
- Hepatitt B
- Tuberkulose (til barn med foreldre fra land med høy forekomst av tuberkulose)
Når skal barnet vaksineres?
Vaksinasjonene gis etter en bestemt tidsplan fra barnet er seks uker gammelt og avsluttes ved 15års alder. Før barnet starter på skolen skjer alle vaksineringer på helsestasjonen, der dere får god informasjon fra helsesykepleier.
Når barnet er 12 måneder gammelt, har det fåttgod beskyttelse mot:
- Rotavirusinfeksjon
- Difteri
- Stivkrampe
- Kikhoste
- Polio
- Haemophilus influenzae type B
- Hepatitt B
- Pneuokokksykdom
En påfyllingsdose med vaksine mot difteri, stivkrampe, kikhoste og polio gis ved 7 års alder (i 2.klasse) og og ved 15 års alder (i 10. Klasse).
Ved 15 måneders alder gis første dose av MMR-vaksinen, som beskytter mot meslinger, kusma og røde hunder. Andre dosen av MMR-vaksinen gis i 11-års alderen (i 6. klasse).
Vaksinasjon mot HPV (humant papillomavirus) skjer i grunnskolens 7. klasse. Vaksinen gis som 2 doser og tilbys både til jenter og gutter.
Bivirkninger ved vaksinasjon?
Mange foreldre opplever at barnet deres får mild feber og er litt grinete i forbindelse med vaksinasjoner. Snakk med sykepleieren på helsestasjonen for å få råd og tips om hvordan dere kan lette situasjonen for barnet.
Når barnet har begynt på skolen vil de få tilbud om vaksiner på skolen gitt i skoletiden. Du som foresatt får alltid detaljert informasjon før vaksinasjonene.
Utenlandsreise og barn
Før en utlandsreise med små barn, anbefaler vi sterkt at du snakker med helsestasjonen før avreise. Noen av vaksinene kan gis litt tidligere enn planlagt. I deler av Europa og resten av verden er vaksinasjonsgraden lavere enn i Norge, noe som kan bety at barnet møter uvaksinerte personer som bærer på sykdom. Dette kan utsette barnet for risiko for å bli smittet og syk. Risikoen er liten, men viktig å være klar over.
Kilder: