BBHM-BirthCenter-8

Uke 37 - Snart tid for den store dagen

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

En graviditet kan føles som en liten evighet, men plutselig er de 37 magiske ukene forbi og barnet er klart til å komme ut når som helst!

Dere som venter på deres første barn, har sikkert hørt mange ganger at dere kommer til å gå over tiden, for det gjør alle – men det er en sannhet med modifikasjoner. Det stemmer at førstegangsfødende oftere går flere dager over termin, men det gjelder ikke alle. Det er kjedelig å vente, men samtidig er det flere fordeler med å få litt ekstra tid på seg.

Som partner kan du nå gjøre stor nytte for deg. Det er vanlig at høygravide er trøtte, oppgitte og kanskje litt urolige før fødselen. Din rolle blir nå å prate med henne om den kommende fødselen og tørre å stille spørsmål som kanskje føles litt dumme eller intime. Dere vil snart befinne dere i en situasjon der begge kan føle seg litt utelatt. Da er det ekstra viktig at dere har pratet om det som er viktig for dere begge.

Din rolle under fødselen er jo å støtte partneren – og tro på at hun vil klare den store prestasjonen en fødsel innebærer. Hvis du vet hva hun gruer seg mest til, er du bedre rustet til å hjelpe henne når dere står midt oppi det.

Det er selvsagt også en rekke praktiske ting du kan gjøre både før og under fødselen. De siste ukene og dagene før fødselen kan det hende partneren begynner å miste troen på at barnet noensinne vil komme. Kanskje hun også sover dårlig og er oppsvulmet og sliten. Tilby henne da den beste plassen hjemme, og ordne så hun kan sitte bakoverlent med føttene og beina opp, slik at hevelsen reduseres. Skjem henne bort med omtanke. Prøv å oppmuntre henne til å hvile om dagen hvis hun ikke sover godt om nettene. Det er normalt å sove dårlig mot slutten av graviditeten. Mange har problemer med å finne en behagelig stilling, barnet tar mye plass, og det blir gjerne flere doturer også i løpet av natten.

For deg som vordende mamma nærmer den lange graviditeten seg nå endelig slutten. Mange er forventningsfulle og føler seg klare til å føde, mens andre trenger litt mer tid før lysten til å treffe barnet tar over for uroen for fødselen. Hvis du ikke har sluttet å jobbe ennå, kan det være noe du bør vurdere nå, slik at du får litt tid til å hvile og ordne hjemme til barnet.

Det er et par ting som det kan være verdt å tenke på for å være så godt forberedt som mulig. Hvil hvis du er trøtt – gjør det til en vane å ta en lur på dagen også. Kroppen har godt av det. Hold kroppen i gang gjennom gåturer, yoga eller en annen form for mosjon som passer deg nå.

Ta deg tid til å tenke over hvordan du skal håndtere smerten og slitet under fødselen. Det kommer til å bli slitsomt – du skal gjøre en av ditt livs største fysiske prestasjoner. Men du kommer helt sikkert til å klare det, takket være din indre styrke, støtten fra partneren og personalet på fødeavdelingen.

Når fødselen begynner

Som partner kan du hjelpe til med mer håndgripelige ting nå, f.eks. litt deilig rygg- eller fotmassasje, et varmeteppe under magen eller kanskje et varmt bad. Det er nemlig også smertelindrende. Prøv å hjelpe henne å finne behagelige stillinger, så dere begge kan hvile til tiden er inne for å dra på sykehuset.

Det er fint om dere spiser, gjerne noe som inneholder karbohydrater og som ikke bare er søtt, men også litt salt. Det er særlig viktig når det er varmt ute. Drikk et glass i timen, det holder så lenge det ikke er veldig varmt eller du tar et langt og varmt bad. Husk også å ringe fødeavdelingen dere skal føde på, og fortell dem at babyen snart er på vei!

Ting dere må ha med til sykehuset:

  • Blodtypebevis og ev. journal fra helsestasjonen (mange helsestasjoner har elektroniske journaler, men ikke alle, så derfor må du kanskje ta med papirene dine til sykehuset, spør jordmoren på helsestasjonen hvis du er usikker)
  • Legitimasjon
  • Ev. kontanter til parkering og kaffe til partneren

    Ting som er kjekke å ha med:

  • Frukt, kanskje litt godteri og noe godt å drikke, slik som cola eller sportsdrikk
  • Klær til barnet – husk en liten lue
  • Amme-bh
  • Morgenkåpe og tøfler
  • Kamera
  • Barnesete til bilen

    Som partner må du passe på at dere får med dere vesken med ting under og etter fødselen. Det kan være fint for partneren som skal føde, å vite at du er der og støtter henne fullt og helt. Derfor kan det være en god idé å ta taxi eller be noen andre kjøre dere til sykehuset.

Det kan også være lurt å planlegge litt for din egen del, så du vet at du har det du trenger av klær, behagelige sko og toalettsaker. Det kan være greit å undersøke på forhånd om du kan kjøpe mat til deg selv, hvordan det er med parkering og så videre. De fleste sykehus har en hjemmeside hvor du finner den typen informasjon.