elena-kloppenburg--fkLJ9Ws5XQ-unsplash

Trening gjennom tredje trimester

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Gjennom de siste månedene av svangerskapet er magen stor, og kroppen er tung. Det er ikke uvanlig at kroppen er oppsvulmet. Både livmoren og babyen blir presset mot lungene slik at det kan være tyngre å puste.

Ta det med ro

I det tredje trimesteret er det likevel anbefalt at du trener, men det smarte trekket vil være å redusere vektene du bruker under treningen, og å senke både tempoet og intensiteten på treningen. Det vil være best om du unngår liggende øvelser på grunn av risikoen for Vena Cava-syndromet. Du kan lese mer om dette i artikkelen «Trening gjennom andre trimester».

Det er antageligvis enda vanskeligere å aktivere magemusklene i denne fasen av svangerskapet, så det er veldig viktig at du lytter til kroppen din. Fokuser på øvelser med elementer av pust og avspenning for å hjelpe kroppen med å forberede den kommende fødselen. Yoga for gravide kan være et flott alternativ gjennom de siste månedene av svangerskapet.

Trening med problemer relatert til svangerskap

Alle kvinner reagerer forskjellig på graviditet, så det er vanskelig å gi generelle treningsråd som vil passe for alle. Hvis du for eksempel opplever bekkenløsning, ryggsmerter, karpaltunnelsyndrom eller bekkenbunnssymptomer - søk hjelp hos en fysioterapeut eller naprapat med ekspertise på kvinnehelse. Gjennom en undersøkelse hos en av disse kan du så få skreddersydde råd. For mer informasjon om lindring av bekkensmerter, se artikkelen "Bekkenløsning" i kategorien Graviditet.

Hvis du har medisinske tilstander eller høyrisikograviditet, bør du konsultere legen din eller annet helsepersonell før du gjør noen trening for å forsikre deg om at det er trygt å gjennomføre denne treningen.

Kilder: - Bø et al 2016. Exercise and pregnancy in recreational and elite athletes: 2016 evidence summary from the IOC aepert group meeting, Lausanne. Part 1 - exercise in women planning pregnancy and those who are pregnant. - Fysisk aktivitet i sjukdomsprevention och sjukdomsbehandling-FYSS 2021. YFA. Rekommendationer om fysisk aktivitet och stillasittande under och efter graviditet. - Regberg Lundborg. Balkong Förlag 2017. Gravidkraft - Hälsa genom rörelse och träning - Mottola et al. 2019. Canadian guideline for physical activity throughout pregnancy. - American College of Obstetricians and Gynecologists 2003. Exercise during pregnancy and the postpartum period