derick-mckinney- QqvTI5Edc-unsplash

Trening gjennom andre trimester

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

For de fleste kvinner har både kvalme og tretthet avtatt i løpet av andre trimester, så mange kjenner seg sterkere og mer energiske i denne fasen. Både styrketrening og kondisjonstrening er bra på et moderat nivå. Du bør føle litt motstand under treningen din. Et godt råd er å legge inn litt ekstra innsats i treningen av rumpe- og ryggmuskulaturen, da disse har en tendens til å bli tungt belastet under en graviditet. For informasjon om hvilke øvelser du bør unngå når du venter barn, les gjerne artikkelen «Trening under graviditet» i vår kategori om trening.

Magemuskler

Gjennom andre trimester vokser magen raskt, og gjør det vanskelig å aktivere magemusklene på vanlig måte. Dette skyldes at musklene i magen, bindevev og membraner blir strukket etter hvert som livmoren og babyen vokser.

Vena Cava

I løpet av andre trimester øker risikoen for Vena Cava syndromet. Dette er når livmoren trykker på et stort blodkar (Inferior Vena Cava), og kan føre til at blodet går tilbake til hjertet. Dette skjer vanligvis i en liggende stilling. Symptomer på Vena Cava avstengning er en følelse av å skulle besvime, svimmelhet og ubehag. Det anbefales derfor ikke å utføre øvelser liggende på ryggen fra og med rundt uke 16.

Bekkenbunnen

Vekten fra både den voksende livmoren og babyen øker belastningen ned mot bekkenbunnen din. Det vil derfor være smart å finne og styrke muskulaturen i bekkenbunnen. Du kan også lese mer om hvordan du finner og styrker bekkenbunnen i artikkelen «Trening under graviditet». Hvis du for eksempel opplever urinlekkasje eller en følelse av tyngde under løping, hopping eller tunge løft, bør du redusere disse aktivitetene.

Trening med problemer relatert til svangerskap

Alle kvinner reagerer forskjellig på graviditet, så det er vanskelig å gi generelle treningsråd som vil passe for alle. Hvis du for eksempel opplever bekkenløsning, ryggsmerter, karpaltunnelsyndrom eller bekkenbunnssymptomer - søk hjelp hos en fysioterapeut eller naprapat med ekspertise på kvinnehelse. Gjennom en undersøkelse hos en av disse kan du så få skreddersydde råd. For mer informasjon om lindring av bekkensmerter, se artikkelen "Bekkenløsning" i kategorien Graviditet.

Hvis du har medisinske tilstander eller høyrisikograviditet, bør du konsultere legen din eller annet helsepersonell før du gjør noen trening for å forsikre deg om at det er trygt å gjennomføre denne treningen.

Kilder

  • Bø et al 2016. Exercise and pregnancy in recreational and elite athletes: 2016 evidence summary from the IOC aepert group meeting, Lausanne. Part 1 - exercise in women planning pregnancy and those who are pregnant.
  • Fysisk aktivitet i sjukdomsprevention och sjukdomsbehandling-FYSS 2021. YFA. Rekommendationer om fysisk aktivitet och stillasittande under och efter graviditet.
  • Regberg Lundborg. Balkong Förlag 2017. Gravidkraft - Hälsa genom rörelse och träning
  • Mottola et al. 2019. Canadian guideline for physical activity throughout pregnancy.
  • American College of Obstetricians and Gynecologists 2003. Exercise during pregnancy and the postpartum period