pexels-mart-production-8846108

Trening etter Keisersnitt

Johanna Linnell

ByJohanna Linnell

Fysioterapeut

Et keisersnitt er en omfattende kirurgisk prosedyre som forårsaker arr på mange forskjellige vev og lag i magen. Etter et keisersnitt er det veldig vanlig å oppleve smerte og hevelse på magen, samt vanskeligheter med å tømme fordøyelsessystemet da tarmene jobber i et lavere tempo.

En endring i følsomhet over magen er også vanlig. Etter et keisersnitt bør du unngå å bære mer enn barnets vekt de første 6-8 ukene. I tillegg bør du også bruke en spesiell teknikk for å komme deg ut av sengen og ligge sidelengs for å redusere presset på den nyopererte magen. Det er ofte veldig behagelig å holde magen mot en pute når du hoster eller er på do.

Trening den første uken

Den første fasen av helbredelsesprosessen kalles «nødfasen» og beskriver den første uken etter fødselen. I løpet av denne perioden er det veldig vanlig med smerter og hevelser i magen. Du kan definitivt trene på å puste dypt. Prøv å pumpe med føttene og bevege beina når du legger deg ned i sengen for å redusere risikoen for komplikasjoner etter operasjonen. Det er også viktig å komme seg ut av sengen og bevege kroppen din.

Selv om du ikke fødte vaginalt, har bekkenbunnen fortsatt vært utsatt for hardt press under svangerskapet og det er derfor anbefalt at du begynner med identifiseringsknip av bekkenbunnen. I løpet av de første ukene er det nok å gjøre lette og korte knip for å øke sirkulasjonen til bekkenbunnen og hjelpe på restitusjonen. Prøv å holde knipene med lett til middels kraft i rundt to sekunder og gjenta 5 til 10 ganger, tre ganger om dagen. Sørg for at du slipper knipene fullstendig mellom repetisjonene.

Trening i den åttende uken

Den andre fasen kalles «reparasjonsfasen» og varer i opptil seks uker. Det er da du kan begynne å se arr danne seg på magen. Under hele denne fasen frem til rundt åtte uker etter svangerskapet gjelder fortsatt restriksjonene for fysisk aktivitet. Det betyr at du bør være forsiktig med hvordan du kommer deg opp av sofaen, løfter barnevognen inn i bilen og skyve vognen opp en bakke, for eksempel. Det kan imidlertid være lurt å sakte, men sikkert begynne med kortere turer.

Du kan også, hvis du ønsker, begynne med lette øvelser i hjemmet uten vekter for å trene bein, lår og armer. Alle øvelsene skal føles greie å utføre og bør ikke gi opphav til ytterligere symptomer. Du kan nå definitivt utvide treningen av bekkenbunnen med ulike knipeøvelser, for styrke og utholdenhet. Knipeøvelser for styrke utføres med en kraft som tillater deg å holde i 5-8 sekunder og kan gjentas 5-10 ganger. Knipeøvelser for utholdenhet betyr at du med rimelig kraft holder knipingen i 20-60 sekunder og gjentar 1-2 ganger. Du bør opprettholde den daglige bekkenbunnstreningen i rundt 3-6 måneder, eller så lenge du føler at det er nødvendig.

Trening fra åttende uke til et år

Den tredje fasen kan anses som restitusjonsfasen og innebærer at arrene stadig blir sterkere og sterkere. Denne fasen pågår i opptil et år etter svangerskapet. Nå gjelder ikke de fleste restriksjonene du hadde i begynnelsen etter keisersnittet lenger og hensikten trening er nå å sakte, men sikkert gjenoppbygge kroppens styrke i hverdagen og øke treningsnivået ditt. Det er nå helt greit å begynne med mer spesifikke mageøvelser.

Studier viser at etter 12 uker vil vevet ha gjenvunnet 80 % av sin opprinnelige kapasitet. Derfor kan det være lurt å vente minst tre måneder før du begynner å jogge, hoppe og tunge løft som setter magen din under høyt press. Det er også veldig viktig å lytte til kroppen din underveis gjennom restitusjonsprosessen, som kan ta opptil et år. Trening skal ikke forverre eller forårsake symptomer. Hvis treningen gjør det, er den rett og slett for tung og du må redusere nivået og gå noen steg tilbake.

Hvis noe ikke føles bra når du trener

Vi har alle forskjellige kropper, så det er umulig å gi generelle råd som passer for alle individer. Dine tidligere treningsvaner, din velvære og aktivitet under svangerskapet, hvordan fødselen gikk og genene dine er bare noen faktorer som spiller en rolle for hvordan kroppen din vil føles etter svangerskapet og hvordan den reagerer på trening. Det er derfor viktig å oppsøke hjelp hvis du opplever noe som ikke føles bra. Hvis du har problemer eller føler deg utrygg, ikke nøl med å kontakte jordmor eller en fysioterapeut for hjelp da de har spesialkompetanse innen kvinnehelse.

Kilde:

  • Fernando, Winblad. Fri Tanke 2019. Kejsarfödsel: Snittkoll och mammaroll.
  • Goom et al. 2019. Returning to running postnatal - guideline for medical, health and fitness professionals managing this population.
  • Lind, Rotstein, Fernando, Olsson. Gothia fortbildning 2020. Bäckenbotten och förlossningsskador - Handbok för barnmorskor
  • Regberg Lundborg. Balkong Förlag 2017. Gravidkraft - Hälsa genom rörelse och träning
  • Svensson-Raskh et al. 2021. Mobilization Started Within 2 Hours After Abdominal Surgery Improves Peripheral and Arterial Oxygenation: A Single-Center Randomized Controlled Trial