dizziness

Svimmelhet

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

I løpet av første trimester går blodtrykket ned. For mange innebærer det svimmelhet – i enkelte tilfeller i så stor grad at man besvimer. En måte å begrense problemet på er å sitte en liten stund på sengekanten før man reiser seg, samt å unngå å bli stående rett opp og ned i lang tid av gangen. I de andre trimesterne går blodtrykket opp igjen, og svimmelheten blir da bedre eller forsvinner helt.

Etter hvert som barnet og livmoren vokser og blir større, kan du bli svimmel av å ligge på ryggen. Det kalles for «vena cava-syndrom» og kommer av at barnet i livmoren trykker på en stor vene bak livmoren (mot ryggen) som har i oppgave å føre oksygenfattig blod tilbake til hjertet. For gravide er dette ufarlig, men det kan være ubehagelig. Forsøk da å legge deg over på venstre side så fort som mulig, så forsvinner svimmelheten snart. Du kan prøve å legge en pute under høyre rumpeballe / korsryggen, slik at barnet/livmoren vippes litt over på venstre side. Da blir du ikke liggende flatt på ryggen, og livmoren trykker ikke lenger på vena cava. Hvis heller ikke det fungerer, må du bare leve med situasjonen og heller begynne å hvile/sove på siden.

Kilder: - Lärobok för barnmorskor. Faxelid, E. Course literature 2001. - Myles Textbook for Midwives. Fraser, D. och Cooper, M. Churchill Livingstone 2003.