Pregnancy diabetes

Svangerskapsdiabetes

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Blodsukkerverdien din sjekkes ved innskriving og igjen ved flere av besøkene på helsestasjonen. Definisjonen av svangerskapsdiabetes er at du har for høyt blodsukker. Som regel merker du ikke dette selv, men det oppdages ved en rutinekontroll på helsestasjonen. Symptomene kan være:

– At du blir tørstere enn vanlig. – At du tisser både oftere og mer enn vanlig. – At du føler deg trøttere enn normalt (mer enn vanlig graviditetstrøtthet). – Vekttap

Noen gravide kan også ha diabetes type 1 eller type 2 som er uoppdaget. Det er i så fall viktig å oppdage tidligst mulig i svangerskapet. Svangerskapsdiabetes oppstår dersom kroppen ikke klarer å øke produksjonen av insulin. Da vil blodsukkerverdien bli for høy.

Hvis du har mistanke om svangerskapsdiabetes eller har forhøyet blodsukker (glukose) i blodet, må du ta en såkalt glukosebelastningsprøve på helsestasjonen for å stille en diagnose.

En slik prøve går ut på at du drikker sukkervann på fastende mage. Det må tas tre blodprøver i form av stikk i fingeren: én før du drikker sukkervannet, så en ny en time etter at du har drukket sukkervannet, og deretter en siste prøve to timer etter at du har drukket sukkervannet.

Er blodsukkeret ditt etter to timer forhøyet, blir du diagnostisert med svangerskapsdiabetes, og du vil da få den hjelpen og behandlingen du trenger knyttet til dette. Som regel holder det å endre litt på kostholdet, men det kan også være at du må ta noen tabletter eller insulin i form av en sprøyte i magen. Videre vil blodsukkeret ditt bli kontrollert regelmessig i resten av graviditeten. Det tas også en ekstra ultralyd for å måle barnets vekst, ettersom svangerskapsdiabetes medfører en økt risiko for at barnet vokser fortere.

Hos de aller fleste går svangerskapsdiabetesen over etter fødselen, hvis du da ikke har utviklet type 1-diabetes, som du i så fall vil ha hele livet. Sørg for å mosjonere, spise riktig og regelmessig samt unngå overvekt etter fødselen, så reduserer du risikoen for å utvikle diabetes type 2 senere i livet.

Svangerskapsdiabetes kan i det fleste tilfeller forebygges med godt kosthold og mosjon. Hvis du lurer på noe rundt dette temaet eller er bekymret for at du er i risikosonen, anbefaler vi deg å snakke med helsestasjonen eller fastlegen om dette.

Svangerskapsdiabetes kan i det fleste tilfeller forebygges med godt kosthold og mosjon. Hvis du lurer på noe rundt dette temaet eller er bekymret for at du er i risikosonen, anbefaler vi deg å snakke med helsestasjonen eller fastlegen om dette.

Kilder: - CDC: Gestational diabetes and Pregnancy - 1177: Graviditetsdiabetes – höga blodsockervärden under graviditet