eating disorder 464256963

Spiseforstyrrelse i svangerskapet?

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Omtrent ti millioner kvinner i verden sliter med en spiseforstyrrelse (ED). Med alle de fysiske endringene som skjer i kroppen gjennom et svangerskap, kan denne perioden være spesielt utfordrende for kvinner som sliter med en spiseforstyrrelse som bulimi eller anoreksi.

Noen kvinner som lider av spiseforstyrrelse kan til en viss grad greie å holde kontroll på dette under svangerskapet, men risikerer å få et tilbakefall etter fødselen. For andre, representerer graviditeten et vendepunkt, en bedring og en omdefinering av forholdet til sin egen kropp. Det er derfor ekstremt viktig å ha et støtteapparat av spesialister, slik som ernæringsfysiologer og psykologer allerede fra starten og gjennom hele svangerskapet.

Det finnes forskjellige typer spiseforstyrrelser

De to vanligste formene for spiseforstyrrelser er bulimi og anoreksi. Bulimi karakteriseres av overspising, for så å tvinge maten ut av systemet igjen ved å fremprovosere oppkast eller ved bruk av avføringsmidler. Anoreksi karakteriseres derimot av en restriktiv kost med tvangstanker om mat – i ekstreme tilfeller å sulte seg for å kunne gå ned i vekt, ofte i kombinasjon med overdreven trening.

Viktig med medisinsk overvåking

De som sliter med spiseforstyrrelser har større mulighet for å få komplikasjoner når de skal føde, slik som svangerskapsforgiftning, spontanabort og/eller lav fødselsvekt på barnet. Det er likevel ikke noen grunn til panikk. Med det rette støtteapparatet vil du greie å redusere risikoen for at dette skjer.

Hvis du sliter med en spiseforstyrrelse og prøver å få barn, er det viktig å få profesjonell hjelp fra starten av. Kombinasjonen av stress, lavt kaloriinntak og overdreven trening gjør det vanskeligere å bli gravid. Hvis så er tilfelle, anbefaler vi deg å fokusere på følgende:

  • Opprettholde en sunn vekt
  • Stabilisere en sunn kost ved hjelp av ernæringsfysiologer
  • Skape en balansert treningsrutine
  • Starte/fortsette med terapitimer

Hvis du er gravid, anbefaler vi deg å:

  • Informere legen/jordmoren din om spiseforstyrrelsen
  • Prøve å få til en sunn vektøkning
  • Ta vare på kroppen din
  • Starte/fortsette med terapitimer

Hvis du akkurat har født, anbefaler vi deg å:

  • Be om støtte og hjelp fra familie og venner da du har høyere risiko for å utvikle en svangerskapsdepresjon.
  • Starte/fortsette med terapitimer
  • Få hjelp av en ernæringsfysiolog som veileder deg gjennom et nytt kosthold da det kan være lett for tilbakefall etter fødselen.

Spiseforstyrrelser er en sykdom og handler ikke om forfengelighet eller et ønske om å tilpasse seg et visst skjønnhetsideal. Det er en alvorlig tilstand – spesielt i forbindelse med et svangerskap. Kvinner som lider av spiseforstyrrelser trenger støtte. De er klar over det faktum at de trenger å spise og å opprettholde et sunt kosthold slik at barnet i magen kan utvikle seg å bli sterk. Det er likevel lettere sagt enn gjort da mat ofte representerer skyldfølelse, angst og selvhat. “Å spise eller ikke å spise” er ikke en lett avgjørelse å ta for mennesker med spiseforstyrrelser.

Det viktigste for deg som lider av det, er å få profesjonell hjelp til å skape nye vaner som vil beskytte både deg og barnets helse.

Kilder: