RebeccaAnnWalshAppPix-20

Slik kan du forberede deg

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Et godt råd til deg som vil amme, er å forberede deg før barnet kommer. Er du forberedt, har du bedre forutsetninger for å få en god start på ammingen. Under finner du noen tips til hvordan du kan forberede deg, både mentalt og praktisk.

Bryster

Når brystene blir større, området rundt brystvorten blir større og/eller mørkere og brystene kanskje føles spente og ømme er det en indikasjon på at de er i ferd med å forberede seg til ammingen.

Det kan nå begynne å lekke ut en gulaktig væske, såkalt råmelk eller kolostrum. Noen opplever dette allerede i uke 16, og noen mot slutten av graviditeten - mens det for andre skjer først når barnet er født.

Du kan prøve å håndmelke under graviditeten fra uke 37 og utover for å øve deg og kjenne hvordan det føles. Slik gjør du:

  • Vask hendene dine med såpe og vann.
  • Stryk deg lett over brystet fra brystkassen og ned mot brystvorten, det kan hjelpe deg å slappe av.
  • Hold fingrene dine som en C rundt din areola.
  • Bruk C-grepet ved å flytte fingrene mot brystkassen, klemme dem sammen og la de bevege seg ned mot brystvorten.
  • La fingrene bevege seg rundt din areola slik at du stimulerer hele brystet.
  • Vær forsiktig, det skal ikke gjøre vondt. Du kan stimulere hvert bryst i 6-10 minutter to ganger om dagen.

Merk: Hvis du håndmelker så har ikke mengden og når råmelken kommer noe å si for melkeproduksjonen og ammingen når barnet er født.

Hvis du samler opp dråper med råmelk kan du fryse det inn i et medisinbeger med lokk eller i en 1 ml sprøyte som du merker med dato, navn og personnummer. Legg medisinbegeret/sprøyten i en liten frysepose og legg den i fryseren. Når du skal føde kan du ta med medisinbegeret/sprøyten med råmelk i en kjølebag med kjøleelement (som holder seg kaldt i 24 timer) og informere din jordmor om at du har med råmelk hjemmefra.

Etter fødselen skal barnet under de første to timene ligge hud mot hud, med frie luftveier. La barnet finne veien til brystet og amme før du gir barnet andre former for næring. Start med å amme aller først, og hvis babyen trenger ekstra næring kan du gi frisk råmelk og deretter tint råmelk. Gi babyen råmelk med en teskje eller i medisinbegeret.

Når du begynner å amme er det enda viktigere å ta vare på brystene dine. Hvis det er mulig skal du helst unngå å bruke en tettsittende BH og holde brystene varme hvis det føles behagelig.

Søvn

Den første tiden spiser barnet lite av gangen, og ofte kan det bli minst 10–12 amminger per døgn. Barnet trenger også mat om natten, og det vil derfor antakelig bli lite søvn på deg de første ukene (skjønt her er alle barn ulike). Da gjelder det å finne hvile om dagen og passe på å få deg litt søvn når barnet sover.

Hussysler og andre gjøremål kan vente eller gjøres av en eventuell partner. Prioriter hvile og søvn, det lønner seg både for ammingen og for ditt, barnets og familiens velbefinnende.

Ammeangst

Hvis du er redd og urolig for ammingen, enten fordi du har hatt dårlig erfaring med amming tidligere, eller fordi du synes det virker ubehagelig å amme, kan du snakke med jordmoren om dette. Hvis hun ikke har den nødvendige anledningen eller kunnskapen, kan du be om en ammeforberedende samtale på helsestasjonen under graviditeten. Målet er ikke alltid fullamming – det kan også være å delamme eller legge en plan for å få en god start, slik at nyfødtperioden blir en positiv opplevelse for både deg og det nyfødte barnet. Det er du selv som velger hva målet skal være.

Hvis du har ammet tidligere

Uansett hvordan tidligere ammeopplevelser har vært, er det veldig viktig å huske på at hver amming er en ny amming. Barnet du venter nå, er et annet barn enn ditt første eller tidligere barn. Det har en annen personlighet og andre forutsetninger. Derfor er det ingen vits i å sammenligne ammeopplevelser. Hvis du har en positiv opplevelse med velfungerende amming fra tidligere, har du også en god erfaring som vil gi deg tillit til at ammingen vil fungere også denne gangen. Dersom tidligere ammeopplevelser ikke har vært positive, kan du allerede under graviditeten ta en prat med jordmoren eller helsestasjonen, slik at de kan hjelpe deg med å forberede deg mentalt. Det vil uansett bli en annen opplevelse denne gangen, og det er ingen grunn til at det ikke skal fungere.

Kjekt å ha hjemme

– Du vil merke at du blir tørst av å amme. Derfor er det kjekt å ha flust av drikker som du liker, for eksempel juser, smoothier, nypesuppe osv. Du trenger drikker med næring. Du bruker mange kalorier på å amme, og da holder det ikke bare med vann. – Du trenger ikke å kjøpe ammeputer og spesialstoler. En vanlig stabil pute gir ofte nok støtte for armen. Begynn med den lenestolen, sofaen eller sengen du har, og prøv deg frem til den stillingen/posisjonen du og barnet liker best. Hvis du senere skulle føle at du trenger å kjøpe noe nytt, kan du gjøre det da. – En del liker å gå med ammeinnlegg i bh-en (av papir eller ull) som samler opp melk som kan lekke ut før og etter ammingen. Etter fødselen Det kan være lettere å få det til hvis du vet hvordan et nyfødt barn ter seg, hvilke evner og behov det har, hvordan kroppen din vil reagere, og hvordan du best kommer i gang med ammingen.