Hva er en sen spontanabort?
Spontanaborter som skjer etter uke 12 og opptil uke 22 regnes som en sen spontanabort. Etter uke 22 regnes det ikke lenger som spontanabort, men omtales som intrauterin fosterdød.
Hvor vanlig er det med sene spontanaborter?
En sen spontanabort er uvanlig etter uke 12.
Hvordan vet du om du har opplevd en sen spontanabort?
Sene spontanaborter starter ofte med smerter i nedre delen av magen, over kjønnsryggen eller i korsryggen. Det kan kjennes rundt hele bekkenet og også stråle ut til innsiden av lårene. Mange beskriver det som en sterk menstruasjonssmerte, som kan være vedvarende eller komme og gå som kramper. Hvis du er langt på vei i graviditeten kan det føles som fødselssammentrekninger. Ofte starter det også med kraftige blødninger, en frisk rød blødning som kan inneholde klumper, og fostervannet kan også gå. Hvis du har begynt å kjenne på fosterbevegelser kan de første symptomene være at det stopper opp. Kontakt jordmor eller helsepersonell hvis blødningen er kraftig, det vil si at du blør gjennom et stort bind på mindre enn en time, eller hvis du sliter med å håndtere smertene. Det er godt å noen med deg som støtter deg hvis det er mulig. For smertelindring kan du ta paracetamol og påføre varme i form av en varm dusj eller en varmeflaske. Noen ganger er smerten så sterk at du må oppsøke lege for mer effektiv og sterkere smertelindring enn det du har mulighet til hjemme. Kroppen klarer oftest å støte ut hele graviditeten på egen hånd, men noen ganger er det nødvendig med en utskrapning for å sikre at livmoren er helt tømt. Blødning etter en spontanabort bør gradvis avta for så å forsvinne helt.
Hvordan går man videre etter en sen spontanabort?
Mange kvinner som opplever spontanaborter klandrer ofte seg selv. Det er viktig å huske at hverken stress, trening eller løfting av tunge gjenstander kan forårsake spontanabort, og du kan heller ikke sette i gang en spontanabort ved å fly. Det du kan gjøre under graviditeten er å ta vare på deg selv så godt du kan – ha et sunt og variert kosthold, trene, hvile når du er trøtt samt unngå røyking, alkohol og narkotika. Å ta ekstra folsyre kan også være lurt da det har en beskyttende effekt og reduserer risikoen for problemer eller misdannelser hos embryoet. Vær forsiktig med medisiner og rådfør deg med din jordmor eller lege hvis du tar medisiner. Utover det kan du bare prøve å stole på kroppen din og at den gjør det den skal gjøre.
Kilder:
- Ajne, G., Blomberg, M. & Carlsson Y. (2021). Obstetrik. Studentlitteratur.
- 1177.se