Colette-Hoekstra-13

Ryggbedøvelse (epidural, spinal og speda)

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

I begrepet ryggbedøvelse inngår tre typer bedøvelse, avhengig av hvilken måte bedøvelsen gis på. Effekten er stort sett den samme. Epidural brukes som regel under selve fødselen, og spinal brukes ved keisersnitt. Speda er en kombinasjon av spinal- og epiduralbedøvelse som ikke er spesielt vanlig i dag.

Ved en epiduralbedøvelse injiseres et lokalbedøvelsesmiddel i kombinasjon med et sterkt smertestillende middel gjennom et tynt kateter i det såkalte epiduralrommet mellom to virvler i ryggraden. Effekten blir at nervene blokkeres. Deretter kan middelet gis videre med en pumpe, eventuelt som bolusdoser med jevne mellomrom gjennom hele fødselen. Nervene som overfører smerten fra livmoren til hjernen, blir da blokkert.

Ved en spinalbedøvelse injiseres bedøvelsesmiddelet rett i ryggmargskanalen.

I dag anses disse ryggbedøvelsene å være den bedøvelsesformen som best blokkerer smerten under fødselen. Ved disse bedøvelsestypene kreves det imidlertid kontinuerlig overvåking av kvinnen, barnet og veene ved hjelp av et fosterovervåkningsapparat. Kvinnen får en kanyle i hånden eller armen, hvor det kan gis drypp av vann-salt-løsning for å motvirke blodtrykksfall.

Teknikk

Bedøvelsen settes av en anestesilege, og teknikken er som følger:

– For at mellomrommet mellom ryggvirvlene skal være så stort som mulig, ligger eller sitter den fødende med haken mot brystet og knærne trukket opp mot magen. – Området nålen skal føres inn i, steriliseres og lokalbedøves. – Det er som regel ikke smertefullt når selve kanylen føres inn, men det kan oppleves som ubehagelig. – Ved epidural legges deretter den tynne plastslangen på plass. – Kanylen tas bort, og plastslangen teipes fast. – En testdose injiseres for å kontrollere at selve kateteret ligger rett, og ca. 5 minutter senere gis det en hoveddose.

Det tar 15–20 minutter å oppnå full effekt av ryggbedøvelsen, og effekten varer i cirka 2 timer. Dersom det er koblet en pumpe til epiduralslangen, får kvinnen bedøvelsen og det smertestillende middelet kontinuerlig hele tiden, eller så fyller jordmoren på når det trengs.

Fordeler med ryggbedøvelse:

– God smertelindring over lang tid – Ingen mental påvirkning

Ulemper med ryggbedøvelse:

– Det kan hende den fødende får redusert bevegelighet i bena, det er risiko for blodtrykksfall, skjelving og kløe av legemiddelet som injiseres. – Det er en fare for at veene blir svakere, slik at det må gis et stimulerende middel. – Blant kvinner som får ryggbedøvelse, er det vanligere at fødselen må avsluttes med sugekopp. – Kvinnen kan også få vansker med å tisse. Det er i tillegg en risiko for kraftig hodepine i ettertid samt ryggsmerter på stedet hvor bedøvelsen er satt.

Kilder:

  • Abascal, G., & Huss, M. S. (2018). Att föda. Bonnier Fakta.