BBHJ-Postpartum-1(26)

Riktig kosthold i ammeperioden

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Nøkkelrådene for et sunt kosthold gjelder også for gravide. Se etter nøkkelhullsmerket i butikken når du handler.

Et fullverdig og balansert kosthold får du ved å spise:

  • grovt brød og grove kornblandinger
  • rikelig med frukt og grønnsaker, inkludert fruktjuice
  • melk, ost og yoghurt (helst magre varianter)
  • egg
  • magert kjøtt (både rødt og hvitt kjøtt er bra)
  • fisk (både fet fisk som makrell, sild og laks og mager fisk som torsk og sei)
  • rikelig med vann og gjerne usøtet fruktjuice og fruktte (den væskemengden som morsmelken utgjør må erstattes av ekstra væskeinntak)
  • tilskudd av vitamin D i form av tran (5 ml) eller et annet vitamin D-tilskudd

Nok drikke

Tørsten vil være en god rettesnor for hvor mye du skal drikke. Det beste er å variere mellom flere typer drikker. Gode drikker er vann, magre melketyper og juice.

Tran

Tilskudd av tran eller regelmessig inntak av fet fisk vil øke mengde av de viktige omega-3-fettsyrene.

Frukt og grønt

Minst tre porsjoner grønnsaker og to porsjoner frukt daglig, til sammen ”fem om dagen”, er et godt råd også for ammende. En porsjon frukt/grønt tilsvarer mellom 100 og 150 gram.

Tørket frukt, nøtter og mandler kan brukes som "sunt snacks".

Grovt brød og magert kjøtt

Grovt brød og magert kjøtt er viktige kilder til blant annet jern og sink. Amming tærer på kroppens jernreserver, og det er derfor viktig å få nok jern i kosten.

Informasjon fra Matportalen.no. For mer informasjon kontakt Helsedirektoratet: 810 200 50