River-Birth-Story-138

Rett etter fødselen

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Sekundet fødselen er over, begynner en ny periode – nemlig tiden med det nyfødte barnet. De første dagene betyr mye for hvordan ammingen vil gå i tiden som kommer. Forskning viser at det har mye å si for ammingen at du har mye hudkontakt med barnet (lar det ligge som en frosk på magen din, med nesen fri) rett etter fødselen – eller så snart som mulig dersom mor og barn har måttet skilles av medisinske årsaker.

De beste forberedelsene før ammingen – tre tips

Den første tiden rett etter fødselen har stor betydning for hvordan ammingen blir senere, og her gir vi deg våre tre beste tips i så måte:

1) Ha hudkontakt med barnet hele tiden til det har spist ferdig eller sovnet (se til at barnet har frie luftveier). 2) Håndmelk / stimuler brystene om barnet ikke tar puppen de første timene. 3) Vær oppmerksom på barnets søke- og sugesignaler. Barnet har ni stadier til å begynne å die.

Under går vi gjennom de ulike stadiene i detalj:

1) Hudkontakt etter fødselen Ved å gi barnet hudkontakt og holde det hud mot hud, setter du i gang en god sirkel som innebærer at barnet holder varmen, skriker mindre og bruker mindre av blodsukkerreservene sine. Studier har dessuten vist at barn som får mye hudkontakt i starten, kommer raskere i gang med å ta puppen, trenger mindre morsmelkerstatning, fullammes oftere og lenger, og at mødrene deres får færre brystkomplikasjoner. Med andre ord viser forskning at kontakt hud mot hud er svært positivt for ammingen.

Det er viktig at du som forelder hele tiden følger med på barnet og sørger for at det har frie luftveier! Du må aldri sovne når barnet ligger hud mot hud på magen din. Hvis du vil sove slik med hudkontakt, må du få partneren eller en annen voksenperson til å holde oppsyn.

2) Stimulere til melkeproduksjon Vi vet at ammehormonene, oksytocin og prolaktin, når et toppnivå i den første tiden etter fødselen. Mange barn tar puppen allerede i denne perioden, men det kan også være at de har vondt i hodet etter å ha blitt født med sugekopp, eller er trøtte eller kvalme etter en tøff fødsel og dermed ikke vil ha brystet ennå. I så fall kan du håndmelke / stimulere brystene isteden.

Et friskt barn med et fullgått svangerskap bak seg klarer seg uten brystmelk/råmelk det første døgnet. Men for å få i gang melkeproduksjonen, også om barnet ikke vil ha puppen ennå, kan du sette i gang med håndmelking/brystmelkstimulering ganske raskt etter fødselen. Det er bedre å gjøre det ofte og kort enn sjelden og lenge. Det trenger ikke å komme en eneste dråpe melk, det viktigste er at brystene stimuleres. Hvis det kommer noen dråper med råmelk, kan du gi dem til barnet med en ren finger, en skje eller en liten medisinkopp.

3) Vær oppmerksom på barnets søke- og sugesignaler – barnets ni stadier til å begynne å die etter fødselen Mange friske barn med et fullgått svangerskap bak seg følger dette mønsteret de første timene etter fødselen, gitt at de ligger hud mot hud hos moren sin:

(1) Barnet skriker fødselsskriket. (2) Barnet slapper av og hviler etter fødselen. (3) Barnet våkner opp, titter, gjør små bevegelser med hodet, blunker og åpner øynene. (4) Barnet gjør slikke- og munnbevegelser, søke- og sugesignaler, beveger på hodet, gnir med hendene. (5) Deretter tar barnet en pause og hviler litt igjen. (6) Barnet nærmer seg brystet med korte krypende eller glidende bevegelser (ofte baklengs). (7) Barnet begynner nå å gjøre seg kjent med brystet. Det slikker på brystvorten og masserer brystet. Her gjelder det å være tålmodig og la barnet ta sin tid. Etter en stund begynner barnet nok en gang å kravle seg opp til brystet. Kanskje ligger barnet og titter litt på mamma før det (8) tar puppen og begynner å suge for deretter å (9) sovne.

Stadiene kan variere i varighet og også være ulike fra barn til barn.