food-3230799 340

Råd om hygiene ved matlaging til spedbarn

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Små mager er ømfintlige for mikroorganismer som bakterier og virus. God hygiene er derfor svært viktig når du lager og oppbevarer spedbarnsmaten.

  • Gode råvarer gir bedre forutsetning for god kvalitet på maten.
  • Vask hendene før du går i gang.
  • Bruk rene redskaper.
  • Bruk ikke samme kniv og skjærefjøl til kjøtt, fisk og grønnsaker uten å vaske redskapene godt.
  • Hold aldri maten varm over lengre tid.
  • Oppbevar maten i kjøleskap eller i fryser, ikke ved værelsestemperatur.
  • Ferdig tilberedt mat skal ikke stå i kjøleskapet i mer enn to dager.
  • Tin dypfryst mat i kjøleskapet eller i vannbad.
  • Varm opp maten ordentlig, rør om for å varme opp all maten. Oppvarming i vannbad er den mest skånsomme måten.
  • Bruker du mikrobølgeovn, rør om underveis for å varme opp all maten. Les mer om oppvarming i Mikrobølgeovn.
  • Ikke oppbevar og gi ved en senere anledning rester av mat som barnet har smakt på.
  • Bruker du morsmelkerstatning, er det viktig å bare blande ett måltid av gangen Morsmelkerstatning - bland bare ett måltid av gangen.
  • Last ned Mattilsynets miniplakat om kjøkkenhygiene. Den inneholder de viktigste rådene Miniplakat: Ikke nok å være god kokk.

Informasjon fra Matportalen.no. For mer informasjon kontakt Helsedirektoratet: 810 200 50