Små mager er ømfintlige for mikroorganismer som bakterier og virus. God hygiene er derfor svært viktig når du lager og oppbevarer spedbarnsmaten.
- Gode råvarer gir bedre forutsetning for god kvalitet på maten.
- Vask hendene før du går i gang.
- Bruk rene redskaper.
- Bruk ikke samme kniv og skjærefjøl til kjøtt, fisk og grønnsaker uten å vaske redskapene godt.
- Hold aldri maten varm over lengre tid.
- Oppbevar maten i kjøleskap eller i fryser, ikke ved værelsestemperatur.
- Ferdig tilberedt mat skal ikke stå i kjøleskapet i mer enn to dager.
- Tin dypfryst mat i kjøleskapet eller i vannbad.
- Varm opp maten ordentlig, rør om for å varme opp all maten. Oppvarming i vannbad er den mest skånsomme måten.
- Bruker du mikrobølgeovn, rør om underveis for å varme opp all maten. Les mer om oppvarming i Mikrobølgeovn.
- Ikke oppbevar og gi ved en senere anledning rester av mat som barnet har smakt på.
- Bruker du morsmelkerstatning, er det viktig å bare blande ett måltid av gangen Morsmelkerstatning - bland bare ett måltid av gangen.
- Last ned Mattilsynets miniplakat om kjøkkenhygiene. Den inneholder de viktigste rådene Miniplakat: Ikke nok å være god kokk.
Informasjon fra Matportalen.no. For mer informasjon kontakt Helsedirektoratet: 810 200 50