BBHJ-Homebirth3 (22)

Praktiske råd om barnet

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Her har vi samlet noen praktiske råd om barnet som er nyttige å kjenne til:

Bad

Den første uken holder det med god bleiehygiene. Vær grundig med hudfoldene og navlen. La gjerne barnet lufttørke, eller tørk med et mykt håndkle. Etter ca. én uke er det tid for det første badet. Badetemperaturen bør ligge på 37–37,5 grader. Ikke bruk såpe, da det tørker ut barnets hud. Derimot kan du gjerne bruke en nøytral babyolje i badevannet. Nyfødte barn har sart hud som lett blir tørr. Ikke glem å tørke godt i hudfolder og rundt navlen.

Avføring

Tarmfunksjonen skal komme i gang i løpet av to døgn. Den første avføringen er mørkebrun og har en seig konsistens. Den kalles for barnebek eller mekonium. Barnebek lukter ikke og fester seg lett på barnets hud når det tørker. Undersøk bleien med jevne mellomrom den første tiden, så det ikke tørker inn. Etter hvert som at barnet får mer brystmelk, endres fargen på avføringen. Da blir den lysere og til slutt sennepsfarget med små hvite prikker. Det hender også at avføringen kan få en grønnaktig tone, men det er helt ufarlig. Denne fargeendringen skal skje i løpet av de fire første døgnene. Barn som blir ammet, bæsjer med svært ulik hyppighet – alt fra én gang i uken til flere ganger om dagen. Brystmelk er mildt lakserende, så de får ikke forstoppelse.

Hikke

Hikke ser som regel mer ubehagelig ut enn det faktisk er for barnet. Det å gi barnet brystet kan sette en stopper for hikkingen.

Huden

Barnets naturlige fosterfett er beskyttende og bra for huden. Tykke lag av fosterfett i hudfolder, som for eksempel i lysken, albuekroken eller ved halsen bør strykes ut og det overflødige tørkes bort. Hvis det skulle oppstå sprekker og sår, kan du gjerne smøre brystmelk på huden og lufte den. Brystmelken er ren, fet og har en bakteriedrepende og legende effekt. Barnet skifter hudceller i løpet av en uke. Jo mer mat, desto mindre tørr hud. Det er vanlig at det nyfødte barnet har nupper den første uken.

Hudfarge

Barnets lever er umoden ved fødselen og klarer ikke alltid å ta hånd om alle de røde blodlegemene som skal brytes ned i løpet av den første tiden. Det medfører en lettere gulfarging av barnets hud og det hvite på øynene etter et par døgn. Dette kalles nyfødtgulsott og er en normal tilstand som oftest forsvinner av seg selv. Noen barn får en sterk gulfarge og trenger såkalt lysbehandling i spesielle lyssenger. For at barnet raskere skal klare å bryte ned det gule fargestoffet bilirubin, er det viktig med mye mat. Det øker stoffskiftet og underletter utsondringen av fargestoffet.

Oppkast

Det er vanlig at barnet kaster opp fostervann og slim det første døgnet etter fødselen. Hvis det skjer, legger du barnet på siden, masserer ryggen og tørker bort slimet.

Negler

Barnet kan allerede ved fødselen ha lange negler. Dersom barnet klorer seg i ansiktet, kan du varsomt rive av eller file neglene. Neglene skal ikke klippes den første tiden, ettersom det vil medføre en risiko for infeksjon i neglebåndene.

Det er viktig at navlen holdes ren og tørr. Dersom navlen er klissete, kan den vaskes med vann og så tørkes tørr. Blir det rødhet i huden, kan du be de ansatte på fødeavdelingen eller helsestasjonen se på det. Navlestumpen pleier å falle av i løpet av to uker. I forbindelse med det kan navlen lukte litt vondt og kanskje blø litt. Barnet har ikke følelse i navlestumpen.

Nysing

Mange nyfødte barn nyser ofte. Det er deres måte å rense nesen på. Det kommer som regel ikke av forkjølelse.

Raping

For å legge til rette for at barnet får rapet, kan du legge barnet mot skulderen etter mating. En del nyfødte raper aldri. Det er altså ikke slik at alle barn må rape etter hvert måltid.

Sovestilling

Barnet bør ligge på ryggen når det sover. Under oppsyn kan barnet med fordel også ligge på magen, slik at det får trent nakkemuskulaturen.

Temperatur

Et nyfødt barns temperatur skal ligge på mellom 36,5 og 37,5 grader. Hendene og føttene er som regel kalde den første tiden. Du kan bedømme barnets temperatur ved å kjenne på brystet eller ryggen/nakken.

Urin

Se til at barnet har fått tisset i løpet av to døgn etter fødselen. Salter fra urinen kan vise seg som en oransje/rød flekk i begynnelsen. Det er helt ufarlig. Jenter har gjerne en hvitaktig utflod og også blødning fra skjeden, men det forsvinner etter 2–3 uker. Årsaken til dette er hormoner fra mor.

Vekt

Alle barn går som regel ned i vekt de første levedøgnene. En normal vektnedgang hos barnet er under 10 %. Vekten kontrolleres ofte før hjemreise og ca. rundt døgn 3–4.

Nyfødtscreening

Etter 48 timer tilbys en rutinemessig blodprøve av barnet. Her sjekkes det for en rekke sykdommer og mangeltilstander som har å gjøre med ulike feil med stoffskiftet.

Dersom barnet viser seg å ha noen av disse sykdommene, kan det enten medisineres eller få en bestemt diett, avhengig av hvilken sykdom det er snakk om. Blodprøven tas på fødeavdelingen. Det tar ca. én uke før man får svar på analysen. Er prøven negativ, får man ingen tilbakemelding. Du kan finne mer informasjon på Oslo Universitetssykehus.

Hørselsscreening

Alle nyfødte tilbys hørseltesting. Det gjøres som regel på dag tre. Hensikten er å oppdage hørselsskader tidlig for å kunne sette inn tiltak og hjelp som kan muliggjøre god språkutvikling.

Surstoffmåling

På fødeavdelingen undersøkes også surstoffmetningen i blodet gjennom en enkel måling i hånden/foten. Det gjøres etter minst 24 timer. Hensikten er å kunne avdekke kritisk medfødt hjertefeil. På flere fødeavdelinger i Norge gjørs undersøkningen når barnet er 4 timer gammelt, hvis det ikker er normalt så gjentas det som regel igjen etter 2h.

Mating

Dersom amming ikke er aktuelt, kan du snakke med jordmoren på fødeavdelingen for å få hjelp og råd om alternativer.

Hudkontakt

Vi oppfordrer at barnet så mye som mulig i løpet av tiden på fødeavdelingen får ligge inntil foreldrenes hud uten annet enn bleie på. Fordelene med dette er blant annet:

– Tilknytningen mellom foreldre og barn styrkes – Barnet kan lettere opprettholde en normal og jevn kroppstemperatur – Overgangen til livet utenfor livmoren blir lettere, f.eks. med tanke på pusting og blodsukkerregulering – Barnet skriker mindre – Det er lettere å få i gang ammingen

Den ovennevnte informasjonen er hentet fra Danderyds Sjukhus