AdobeStock_430143279

Fødebrev

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Det kan være til stor hjelp å skaffe seg et realistisk bilde på hvordan fødselen vil bli, og så snakke om det med noen man føler seg trygg på. Et tips for å få uttrykket følelsene er å skrive ned alle tanker og forventninger i et fødebrev. Noen skriver svært detaljert, mens andre fatter seg i korthet. Andre igjen har ikke behov for å skrive noe fødebrevbrev i det hele tatt. For jordmoren kan imidlertid et slikt fødebrev være en mulighet til å danne seg et bilde av personligheten din og hvilke følelser og tanker du og partneren har rundt fødselen.

Fødebrevet vil være særlig verdifullt dersom du kommer til fødeavdelingen i full fødsel og har vansker med å uttrykke deg. Brevet kan også fylle en funksjon for dere som par ved at dere kan reflektere over hverandres tanker og forventninger rundt både selve fødselen og det å skulle bli foreldre. Det er viktig å være klar over at fødebrevet ikke er noen kontrakt. Det kan skje mye underveis i fødselen som gjør at du og partneren i samråd med jordmoren må revurdere det dere har skrevet.

Hva kan fødebrevet inneholde?

Fødebrevet kan inneholde dine tanker og forventinger til fødselen og du kan gi det til jordmor når du kommer til sykehuset for å føde. Det er ingenting du må skrive eller noe sykehuset forventer att du har med. Du bestemmer selv hva du vil ha med i ditt fødebrev, men her er noen forslag på temaer:

  • Dine og partners forventinger til fødselen: Gleder du deg, eller gruer du deg? Noe du er nervøs for eller ser ekstra frem mot?
  • Tidligere erfaringer: Har du født barn tidligere, hvordan opplevde du det? Har du opplevd noe tidligere i livet som du tror kan påvirke fødselsopplevelsen?
  • Deres uromomenter: Noe du har uroet deg ekstra for i forbindelse med fødselen som du synes er viktig at jordmor vet om? Liker du ikke sykehusmiljø? Redd for nåler, stikk eller blod? Vil du helst ikke se morkaken?.
  • Kommunikasjon: Tenk deg hvordan blir du når du har vondt er stresset, redd og trøtt. Vil du helst ha tydelig og konkrete instruksjoner eller vil du snakke gjennom og involveres i detaljene rundt det som skjer? Trenger du fysisk nærhet og oppmuntrende ord, eller vil du heller være uforstyrret når riene kommer?. Hva får deg til å føle deg trygg og ivaretatt?.
  • Smertelindring: Hvilke tanker har du rundt smertelindring under fødselen. Tar du det som det kommer? Er det noen metoder du gjerne vil prøve, eller absolutt ikke vil ha?.
  • Fødestilling: Om du har noen tanker rundt hvilken stilling du vil føde i, eller om du eksempelvis gjerne vil føde i vann.
  • Amming: Har du ønske eller tanker om å amme? Hvilke eventuelle erfaringer har du fra tidligere?.

Kilder:

  • Abascal, G., & Huss, M. S. (2018). Att föda. Bonnier Fakta.