Barnets immunforsvar kan noen ganger reagere på noe barnet får i seg. Immunsystemet reagerer ved å danne såkalte allergiantistoffer, og stoffet som forårsaker reaksjonen, kalles et allergen. Ved en allergisk reaksjon frigjøres stoffer som irriterer slimhinnene i for eksempel munn og tarm, som gjør at de rødner og hovner opp. Huden kan også bli hoven og kløende. Allergi kan noen ganger gi en alvorlig allergisk reaksjon som kan være livstruende dersom barnet ikke får behandling.
Vanligere hos barn
Matallergier er vanligere hos barn enn hos voksne. Rundt fire til seks prosent av alle barn har en eller annen form for matallergi, og det vanligste er allergi mot melkeprotein og egg. Hvis nære slektninger har allergier, er det økt risiko for at barnet ditt får matallergi. Hvis barnet har andre typer allergier, kan det også reagere på frukt, grønnsaker og nøtter, fordi det er visse stoffer i maten som ligner på bjørkepollen. Slike såkalte kryssreaksjoner er ufarlige, men kan selvsagt likevel være plagsomme.
De fleste barn som får allergi mot melk og egg, vokser fra seg allergien, mens allergi mot nøtter og peanøtter ofte forblir livet ut. Det finnes ingen kjent behandling for matallergi, og det er heller ingen måte å forhindre eller redusere risikoen for å få det på.
Det er forskjell på allergi og overfølsomhet. Ved overfølsomhet er det ikke immunforsvaret som reagerer, selv om barnet kan ha lignende problemer som ved matallergi. Hvis du mistenker at barnet ditt har matallergi, må du bestille time hos lege. Ring alltid nødnummeret ved akutte alvorlige allergiske reaksjoner.
Melkeallergi
Melkeproteinallergi gir symptomer som oppkast, magesmerter og diaré, men kan også forårsake hudreaksjoner. Det er proteinene i melken kroppens immunforsvar reagerer på. Hvis barnet får konstatert melkeproteinallergi, må alle former for melk og meieriprodukter utelukkes fullstendig fra kostholdet. Det finnes ferdiglagd barnemat som er melkefri, og for eksempel er alle Alex&Phils produkter melkefrie (og glutenfrie).
Husk at det er forskjell på laktosefritt og melkefritt. Laktoseintoleranse skyldes mangel på enzymet laktase som bryter ned melkesukkeret i tynntarmen og har ikke noe med melkeproteinallergi å gjøre. Det kan altså finnes melkeproteiner i laktosefrie produkter.
Eggallergi
Ved eggallergi er det eggehviteproteinene immunforsvaret reagerer på, og symptomene er i utgangspunktet de samme som ved melkeproteinallergi.
Glutenintoleranse
Når det gjelder gluten, kan mengden gluten som et barn får i seg, påvirke risikoen for cøliaki. Cøliaki gjør at man ikke tåler proteinet gluten, som finnes i hvete, rug og bygg. Tynntarmen blir betent og klarer ikke å ta opp næringsstoffer på riktig måte. Ifølge de siste kostholdsrådene oppfordres foreldre til å introdusere glutenholdige matvarer på samme måte som andre matvaregrupper i løpet av barnets første år. Mengden korn som inneholder gluten, bør i utgangspunktet være liten og økes sakte.
Lovverket inneholder en liste over 14 ingredienser/matvaregrupper som forårsaker de alvorligste overfølsomhetsreaksjonene. Alle allergener må skrives med fete bokstaver eller med STORE BOKSTAVER i innholdslisten på matens forpakning, slik at det er lett å se om den inneholder stoffer som kan gi en allergisk reaksjon.
Kilder:
- Alex&Phil
- Livsmedelsverket: Bra mat för spädbarn under ett år.
- Livsmedelsverket: Bra mat för barn 0-5 år.
- Livsmedelsverket: Enklare råd om introduktion av mat med gluten till spädbarn.
- Livsmedelsverket: Ägg.
- The First 1000 Days in the Nordic Countries: A Situation Analysis.
- Nordic Nutrition Recommendations 2012.
- Rikshandboken: Mat och dryck.
- 1177: Matallergi.