På neonatalavdelingen behandles for tidlig fødte (premature) barn og nyfødte barn som er syke. Noen av årsakene kan være midlertidige pustevansker, gulsott, lavt blodsukker og infeksjoner. Avhengig av når i graviditeten barnet fødes, og grunnen til at barnet trenger behandling, kan behandlingstiden variere fra alt fra noen døgn til et par måneder.
Cirka 10 % av alle barn som fødes, får behandling på neonatalavdeling, og omtrent halvparten av disse er for tidlig fødte. Hvis barnet blir født før svangerskapsuke 37+0, regnes det som for tidlig fødsel. Barn som er født i svangerskapsuke 35–36, kan vanligvis behandles på den ordinære fødeavdelingen.
På neonatalavdelingen jobbes det i team bestående av leger og sykepleiere som er spesialisert i behandling av nyfødte, og teamet har også ofte barnepleiere og hjelpepleiere. Medisinske konsulenter, som for eksempel ernæringsfysiologer, fysioterapeuter og nevrologer er også tilknyttet avdelingen. Med økt kunnskap om hvor viktig foreldrenes nærvær er, har personalet i tillegg til sin medisinske ekspertise også en viktig rolle med å hjelpe foreldrene med å være aktive i stellet av barnet.
Ikke slikt som skjer meg …
De fleste har nok hørt om neonatalavdelingen, men det kan være en stor påkjenning som forelder å måtte tilbringe tid der som følge av at ikke alt var som det skulle med det nyfødte barnet. Vanlige tanker kan være slikt som: Kommer barnet mitt til å bli friskt? Kommer barnet mitt til å overleve? Tør jeg å knytte meg til det?
Å være sammen
Studier viser at hudkontakt og den tidligste tilknytningsfasen ikke bare har betydning for det følelsesmessige båndet mellom barn og forelder, men også er positivt for barnets vekst og hjernens utvikling. Også ammingen påvirkes positivt ved at dere er nær hverandre. Nettopp derfor har de på noen klinikker utviklet konseptet «samvård», eller «sampleie». Etter fødselen får både mor og barn pleie sammen på neonatalavdelingen, hvor også jordmødre inngår som en del av teamet rundt familien. Dette gjøres for ikke å skille mor og barn.
Å komme hjem
For de som har begynt foreldrelivet på neonatalavdelingen, og kanskje også i form av et langvarig besøk, er lengselen etter å komme hjem som regel stor. Hjemmepleie er i dag en vanlig behandlingsform tilknyttet sykehuset som kan fungere som barneavdelingens forlengede arm. Med hjemmepleie kan familiene i henhold til medisinske råd fortsette behandlingen hjemme til barnet er modent for utskrivelse. Sykepleiere med lang erfaring innen neonatalmedisin kommer da på hjemmebesøk og gir råd om amming og barnets mat- og pleiesituasjon.
Kilder:
- Abascal, G., & Huss, M. S. (2018). Att föda. Bonnier Fakta.