BBHM-BirthCenter-38

Naturlige smertelindringsmetoder

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Naturlige smertelindringsmetoder har i prinsippet ingen negative effekter verken for barnet eller veene. Ulempen er imidlertid at det er vanskelig å vite på forhånd hvor god smertestillende effekt de har. De naturlige smertelindringsmetodene har som regel best effekt i starten av fødselen.

Fysisk aktivitet

Oppreiste fødestillinger og mye bevegelse bidrar til at kroppen frigjør flere av sine egne smertestillende hormoner. I en oppreist stilling vil barnets kraft og tyngde rettes i riktig retning. Det blir også lettere å puste, og kvalme og oppkast forekommer sjeldnere. Mange sier også at det gir dem en økt følelse av kontroll og delaktighet.

Dusj og bad

Dusj og bad oppleves av mange som smertelindrende og ikke minst beroligende. Har du en hånddusj, kan du rette den mot det smertefulle området for å lindre smerten på den måten. Husk at badevannet ikke skal være mer enn 38 grader varmt. Og etter et par timer bør du ta en pause, så du ikke blir uttørket og barnet ikke får for høy puls.

Når det gjelder bading, kan det være lurt å tenke på følgende: – Hvis du legger deg i badekaret i den tidlige fasen av fødselen, kan veene avta. Lenger ut i fødselen påvirkes imidlertid ikke veene av dette, og da kan også et bad fungere som god avslapping og øke smertetoleransen din. Gitt at du liker å bade, selvsagt.

Massasje

Massasje er nok den vanligste av de naturlige smertelindringsmetodene. Her har partneren en stor oppgave, for eksempel med ryggmassasje, som er den best brukte formen. Fotmassasje er en annen type massasje som kan gjøre det lettere å slappe av. Hvilken type massasje som er best, varierer gjennom fødselen, og det er viktig at du selv tar styringen over hvordan du vil at massasjen skal gis. Det beste her er å prøve seg frem. Jordmoren hjelper til og veileder partneren din.

Steriltvannspapler

Denne metoden innebærer at det injiseres små mengder sterilt vann rett under huden på det smertefulle stedet. Det vanligste er at injeksjonene settes på ryggen eller over underlivsbeinet. Jo flere steder man setter injeksjoner, desto bedre effekt vil du ha. Injeksjonene gir en kraftig sviende og brennende smerte som varer i 15–30 sekunder, men så kommer den smertestillende effekten, som kan vare 1–2 timer. Ved behov kan det settes nye injeksjoner.

TENS (transkutan elektrisk nervestimulering)

TENS innebærer at det gis små elektriske støt over det smertefulle området, slik at smerten blokkeres. Gummiplater som er koblet til en batteridrevet maskin, festes med teip over det området som skal behandles. En svak elektrisk strøm, som kjennes som støt, fremkaller en smertestillende effekt. Du kan selv håndtere apparatet og regulere hvor sterke de elektriske støtene skal være for å få ønsket effekt. Det er en fordel om du har øvet på denne metoden på forhånd, og det lønner seg også å ta i bruk denne metoden i den tidlige fasen av fødselen.

Varme og kulde

Varme og kulde er klassiske metoder som fødende kvinner har brukt gjennom alle tider. Skikkelig varme sammenbrettede frottéhåndklær eller varmeputer kan legges over det smertefulle området. Kulde er det vanligst å bruke etter fødselen for å lindre smerter som følge av revninger i underlivet.

Akupunktur

De fleste jordmødre i dag er komfortable med å bruke akupunktur. Denne kinesiske tradisjonelle behandlingen er flere tusen år gammel, og den blir stadig vanligere i fødsler. Ved å sette akupunkturnåler på spesielle punkter oppnås det en smertestillende og beroligende effekt. Akupunktur kan også brukes til å stimulere veer og få morkaken til å løsne lettere etter at barnet er født.

Kilder:

  • Abascal, G., & Huss, M. S. (2018). Att föda. Bonnier Fakta.