Article 7

Når du har fått hjem bilstolen

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Nå når du har fått hjem bilstolen, er det bare å kjøre i gang. Nedenfor viser vi noen punkter som kan være nyttige å ta i betraktning for å sikre at bilstolen beskytter barnet på best mulig måte.

Hvordan vet jeg egentlig om stolen er riktig montert?

Begynn med å lese monteringsveiledningen for bilstolen, og sørg for at du forstår alle trinnene. De fleste bilstolforhandlere har i dag egne monteringsfilmer som trinn for trinn viser hvordan du monterer bilstolen. Hvis du har valgt en bilstol med tydelig og enkel montering, bør det ikke oppstå problemer – det skal være lett å gjøre rett. Hvis du synes det er vanskelig, kan du ta kontakt med forhandleren for å få veiledning.

Hvordan skal beltet sitte?

Hvordan barnet sitter i bilstolen kan være avgjørende for sikkerheten. I en bakovervendt bilstol skal beltet helst gå over skulderen og rett bakover. Beltet skal strammes så pass hardt at du som voksen får maksimalt to fingre mellom beltet og barnet. Av sikkerhetsårsaker må barnet aldri ha på seg tykke ytterklær i bilstolen. Dette er en stor sikkerhetsrisiko da beltet kommer for langt fra barnet, som igjen kan føre til at barnet kan løsne eller gli ut av bilstolen.

Position of the belt

Nakkestøtte

For å gi barnet best mulig beskyttelse anbefaler vi at barnets halve øre skal være innenfor nakkestøtten. Den nøyaktige posisjonen for maksimal sikkerhet kan variere avhengig av bilstol, og det er derfor ekstra viktig å lese håndboken for bilstolen du har skaffet deg. I dag finnes det også bilstoler som har automatiske nakkestøtter, som betyr at nakkestøtten tilpasser seg barnets lengde og størrelse. Nedenfor kan du se en nakkestøtte i riktig høyde for maksimal sikkerhet.

Position of headrest

Kollisjonspute

En bakovervendt bilstol må aldri monteres foran en aktivert kollisjonspute i forsetet. I dag tilbyr de fleste bilprodusenter en eller annen form for utkobling av kollisjonsputen, og når denne er utkoblet, kan passasjersetet foran brukes til den bakovervendte bilstolen.

Når det gjelder forovervendte bilstoler i passasjersetet foran, er hovedregelen at kollisjonsputen skal være deaktivert så lenge barnet er under 140 cm. Noen nyere biler har kollisjonsputer der alle som kjører forovervendt, uansett lengde, kan sitte selv om kollisjonsputen er aktivert. Det er derfor viktig at du leser bilens instruksjonsbok eller forhører deg med bilprodusenten om hva som gjelder for bilen din. Sidekollisjonsputer utgjør imidlertid ingen fare for barn, enten de sitter i en bakovervendt eller forovervendt bilstol.

Les mer om valget av bilstol, viktigheten av bakovervendt bilstol og hvordan bilen påvirker monteringsmulighetene, i bilstolguiden, som du finner under Artikler og Verktøy.